Vanuit het perspectief van de sinaasappel…

Vanuit het perspectief van de sinaasappel…


in Verpakkingsvrij
Delen

Ooit bij stil gestaan dat de schil van een sinaasappel eigenlijk ook een verpakking is? Net als de schil van bananen, meloenen, avocado’s en kiwi’s. Een natuurlijke verpakking die de vrucht beschermt. Briljant toch?

De papieren zakjes op de groenteafdeling kan je eigenlijk wel links laten liggen, je hebt alleen je herbruikbare tas nodig om je onverpakte groente te vervoeren. Maar hoe zit dat dan met afwegen, zal je je afvragen? Lekker laten rollen dat fruit op de band bij de kassa, daar weegt de kassière het voor je…

Frisse blik
Wanneer je minder afval wilt creëren is een nieuwe frisse blik op de noodzaak en het nut van verpakkingen essentieel. Bekijk alle (wegwerp) verpakkingen die je gebruikt vanuit het perspectief en de wens om minder afval te creëren. Het doet wonderen. Echt waar.  

Tip: Trek je koelkast of voorraadkast open. Welke verpakkingen liggen daar in? Kan dat ook anders? Is er een alternatief? Kan ik iets hergebruiken?

Noodzakelijke verpakkingen
Omdat verpakkingen ook onvermijdelijk en noodzakelijk zijn, kom je automatisch ook uit bij de vraag: welke verpakking is het minst belastend voor onze natuurlijke omgeving? Plastic, karton, glas of blik?
Het antwoord is niet eenduidig, maar we doen toch een poging om je een soort richtlijn mee te geven. Glas en blik kunnen eindeloos gerecycled worden. Geen slechte optie dus.

Mocht je kunnen kiezen tussen wegwerp of statiegeld: kies dan altijd voor statiegeld.
Papier kan 7 á 8 keer gerecycled worden en is biologisch afbreekbaar. Plastic, tenzij een statiegeldfles, is onze minst favoriete verpakking omdat het product niet biologisch afbreekbaar is en de recycling nog niet optimaal. Wij kiezen dan toch voor papier.

Verpakkingsvrij boodschappen doen op de markt, het kan!

Aankomende zaterdag houden we een actie op de markt in het centrum van de Zwolle. ROVA is aanwezig met een eigen kraampj...
Bekijk