Het effect van ‘Nee, dank je’

Het effect van ‘Nee, dank je’


in Verpakkingsvrij
Delen

Het is een tikkeltje lastig in het begin, maar alles went.

Bedank vriendelijk.
Weiger beleefd.
Zeg eenvoudigweg ‘Nee!’ ….. Het is stap nummer 1 in een leven met minder afval.

Wist je dit iedere Nederlander gemiddeld 7 verpakkingen per dag open maakt? En dat deze allen zijn gemaakt om maar 1 x te gebruiken?

We, wij mensen zeg maar, houden van gemak. Daarom kon bijvoorbeeld de plastic tas zich ook zo warmpjes nestelen in ons dagelijks leven. Maar is die plastic tas onmisbaar? Hebben we een rietje of wegwerpbekertje echt nodig? Vaak niet. Dus bedank vriendelijk wanneer je wegwerpverpakkingen niet nodig hebt.

En ja. Dat klinkt makkelijker dan het is. Want hoe weiger je vriendelijk als iemand je iets aanbiedt? En vinden mensen het niet vreemd als je dat doet?

De eerste keren dat wij op pad gingen met onze eigen tassen en frisse missie leverde dat aardig wat ongemakkelijke momenten op. Maar nu we eenmaal de schroom voorbij zijn, is het een leuke sport. En een uitnodiging aan anderen om stil te staan bij ons gebruik van verpakkingen; het levert heel leuke gesprekken op met winkeliers en andere klanten.

Ps. Het kan ook op onverwachte plekken! Vraag in een patatzaak als je daar eet om bestek en een bord in plaats van een plastic bakje met dito vorkje. Neem je eigen bakje mee naar de slager of de visboer en laat je vlees en vis daarin verpakken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Zoek je inspiratie? Dompel je onder in een verpakkingsvrije wereld en lees tips van pioniers en zero-waste adepten!

http://www.hetzerowasteproject.nl

https://zerowastechef.com/

https://wastelandrebel.com/en/

en mis niet de tips van Zwolse bodem op  www.onverpakt.nl!

‘Think outside the bottle’: drink kraanwater! 

Nederlands kraanwater is van top kwaliteit, dus tap lekker je eigen herbruikbare fles vol. Verbeter de wereld, begin. Al...
Bekijk