“Zwerfafval is gevaarlijk voor dieren”

Al jaren struint biologiedocent Moira Vos door Zwolle om zwerfafval uit bermen en sloten en van parkeerplaatsen te vissen. “Mijn leerlingen vinden dat ik maar een rare hobby heb.”

“Zwerfafval is gevaarlijk voor dieren”
Moira en Judith zijn zwerfafval aan het opruimen in Zwolle

Hoe kwam je op het idee om zwerfvuil te gaan opruimen?

“Als fanatieke hardloper zag ik onderweg veel troep liggen in bermen en sloten. Als biologiedocent ken ik het gevaar daarvan voor dieren. Daarnaast zou ik het leuk vinden als mensen om zich heen kijken en denken: wat is het hier mooi! In plaats van: wat ligt hier veel troep!”


Hoe ga je te werk?

“In het begin ging ik in mijn eentje op pad met een vuilniszak. Op de Facebookpagina Zwolle Schoner die ik had aangemaakt, postte ik wat ik had gevonden om mensen bewust te maken wat ik allemaal vind en wat het nadelige effect kan zijn voor dieren. Zo heb ik een keer een foto gepost van een vogeltje met een touwtje in zijn snavel. Dat kan dodelijk zijn. Een jaar nadat ik begon, ontving ik een berichtje van Judith en sindsdien lopen we regelmatig samen. Via ROVA krijgen we materialen: handschoenen, vuilniszakken, een ring om de zak aan te bevestigen en prikstokken. Na afloop zetten we de zakken ergens neer en geven we aan ROVA door waar ze staan. Zij halen ze dan op. Inmiddels posten we ook op Instagram om nog meer mensen te bereiken.”


Krijgen jullie vaak reacties?

“Ja, vooral positieve. Een keer waren we met een clubje aan het rapen bij de foodcorner in Zwolle toen de bedrijfsleider van La Place ons benaderde. Kregen we van hem een lunch aangeboden, heel lief. En ook mensen die ons aan het werk zien, reageren vaak leuk. Maar mijn leerlingen vinden dat ik maar een rare hobby heb. Niet dat ik het er vaak over heb, maar ik probeer ze wel bij te brengen dat ze hun troep in de afvalbak gooien. En vanuit school houden we jaarlijks een soort clean-up day, waarbij alle klassen de wijk in gaan om zwerfafval te verzamelen.”Zorgt het voor voldoening of worden jullie er ook weleens moedeloos van?

“Allebei. Het is fijn als je stukken natuur helemaal schoon hebt gemaakt, maar als er de volgende dag weer blikjes en verpakkingen liggen, is dat wel jammer. Maar we worden nooit chagrijnig; we zorgen er zelf voor dat we het leuk houden. Bijvoorbeeld door verhalen te verzinnen bij de spullen die we vinden. Toen we kleren en dekens vonden, grapten we bijvoorbeeld wanneer we het lichaam zouden vinden. En we hebben eens condooms gevonden bij de IJsselcentrale. Dan zijn we wel benieuwd waarom mensen die juist dáár gebruiken. Het zou fijn zijn als burgers zich meer bewust worden van al het zwerfafval op straat en in de natuur.”


Hoe komt het volgens jou dat er nog steeds afval in de buitenruimte wordt gegooid?

“Mensen raken nooit verzadigd, blijven maar spullen kopen en afdanken. En ondertussen mopperen ze als ze moeten betalen om hun afval te laten verwerken. Wat dat betreft worden ROVA-medewerkers ondergewaardeerd. Zij doen hun stinkende best om de stad schoon te houden, afvalbakken op tijd te legen en ons afval te recyclen. Ook daar mogen mensen zich best wat bewuster van worden.”


Het is in Nederland de Week van de AfvalHelden, met extra aandacht voor medewerkers in de afvalbranche. ROVA portretteert deze week juist inwoners die vrijwillig helpen bij het schoon-, heel- en veilig houden van onze omgeving. In verschillende artikelen vertellen zij waarom en hoe zij hun steentje bijdragen.