25 jaar ROVA: Met een hamer worden één voor één chips in de minicontainers voor restafval getimmerd

Met een hamer worden één voor één chips in de minicontainers voor restafval getimmerd. Het is 1998 en gemeente Wijhe begint met Diftar. Het doel? Het verminderen van de totale hoeveelheid restafval. Begin jaren negentig is dat echter nog toekomstmuziek. Een paar gemeenten kijken wél vooruit en willen de strijd tegen het afval samen aangaan. Zij beginnen ROVA in 1996. Diftar is de eerste afval-inzamelmethode die de ROVA-gemeenten in het leven roepen. Hoe minder restafval een huishouden heeft, hoe minder het betaalt.

25 jaar ROVA: Met een hamer worden één voor één chips in de minicontainers voor restafval getimmerd
Met een hamer wordt de diftar-chip in de container geslagen

De praktische uitvoering blijkt ingewikkeld. De chips moeten tellen hoe vaak een huishouden restafval aanbiedt. Daarvoor wordt een - voor die tijd erg innovatief - ict-systeem opgetuigd.

Maar, het werkt! Het restafval vermindert met 25 procent, naar 150 kilo per inwoner per jaar. En met de Europese VANG-doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof) als richtlijn, blijft ROVA grenzen verleggen. De doelstellingen van 2020 zijn in veel ROVA-gemeenten gehaald. En dus kijken we vooruit naar nieuwe doelen en circulaire ambities.

Uiteindelijk wil Nederland dat er in 2050 helemáál geen afval meer is, oftewel dat ons land circulair is. Daar dragen ROVA-gemeenten samen met hun inwoners graag aan bij.

#ThrowbackThursday

ROVA staat een jaar lang stil bij haar 25-jarig jubileum, met als thema ‘Een traditie van vooruitkijken’. Iedere maand delen we verhalen en foto’s van toen, blikken we terug én kijken we vooruit.

Met een hamer worden één voor één chips in de minicontainers voor restafval getimmerd

Met een hamer worden één voor één chips in de minicontainers voor restafval getimmerd - afbeelding 0
Met een hamer worden één voor één chips in de minicontainers voor restafval getimmerd - afbeelding 1
Met een hamer worden één voor één chips in de minicontainers voor restafval getimmerd - afbeelding 2

Met een hamer worden één voor één chips in de minicontainers voor restafval getimmerd