25 jaar ROVA: van november tot maart staan we paraat

Vanavond hoeven onze mensen niet de weg op om te strooien. Dagelijks -in de periode november tot en met maart- ontvangen wij updates met de weersverwachting en de wegdektemperatuur per uur voor het komende etmaal.

25 jaar ROVA: van november tot maart staan we paraat
Voertuig wordt klaar gemaakt voor de winterdienst

De hedendaagse techniek heeft de gladheidsbestrijding in de afgelopen jaren enorm vooruit geholpen. In Zwolle hebben we op de twee koudste plekken in het wegdek zelfs sensoren geplaatst die de wegdektemperatuur, het vochtgehalte en de hoeveelheid nog aanwezig zout meten. Is het wegdek droog en ligt er nog zout, dan hoeven we niet uit te rukken. Wordt het glad, dan rukken we uit en attenderen we inwoners en weggebruikers via Twitter. ROVA houdt zo’n 1175 kilometer wegdek (hoofdroutes en fietsroutes) schoon voor de gemeenten Amersfoort, Winterswijk en Zwolle. Alle routes zijn gedigitaliseerd en spraakgestuurd via een iPad, zodat de chauffeurs de aandacht op de weg kunnen houden. Binnen een paar uur kunnen we zo alle wegen gestrooid hebben!

Dát was jaren geleden wel anders. Als je 'dienst' had ging je er een paar keer per nacht op uit om op een aantal plekken met je schoen over het wegdek te voelen of het glad was. En was dat het geval, dan reed je naar 'de zaak' om collega's uit bed te bellen; hopen dat ze opnamen! Er werd pas gestrooid áls het al glad was, waar we vandaag de dag juist preventief strooien.

De oude foto’s in ons archief geven een mooi beeld hoe de gladheidsbestrijding zich heeft ontwikkeld. Herken jij de plekken waar deze foto’s genomen zijn?

#ThrowbackThursday

ROVA staat een jaar lang stil bij haar 25-jarig jubileum, met als thema ‘Een traditie van vooruitkijken’. Iedere maand delen we verhalen en foto’s van toen, blikken we terug én kijken we vooruit.

Van november tot maart staan we paraat

Van november tot maart staan we paraat - afbeelding 0
Van november tot maart staan we paraat - afbeelding 1
Van november tot maart staan we paraat - afbeelding 2
Van november tot maart staan we paraat - afbeelding 3
Van november tot maart staan we paraat - afbeelding 4

Een voertuig wordt klaar gemaakt voor de winterdienst in de toenmalige RETHAM-tijd.