CirkelWaarde update - september 2021

CirkelWaarde is het samenwerkingsverband waarin AVU, Circulus-Berkel en ROVA hun kennis delen over en innoveren met de verwerking van huishoudelijke grondstoffen.

CirkelWaarde update - september 2021


Innovatief prestatiecontract afgesloten voor gft-verwerking

ROVA heeft via CirkelWaarde een innovatief prestatiecontract voor de ROVA-gemeenten Winterswijk, Aalten en Oost Gelre afgesloten voor de verwerking van groente-, fruit en tuinafval (gft). Dit zogenaamde contractmodel – waarbij minder vervuiling leidt tot een lager verwerkingstarief – heeft CirkelWaarde al eerder naar volledige tevredenheid toegepast tussen Circulus-Berkel en Attero.

Voor gemeenten is het de uitdaging om het gft-vervuilingspercentage onder de 5% te houden en het liefst nog lager, zodat de productie van goede keurcompost nu en in de toekomst mogelijk blijft. Het verwerken tot compost is nog steeds de meest hoogwaardige toepassing van gft-afval. Met een prestatiecontract ontstaat een beloning voor de inspanning die gemeenten en hun inwoners leveren. Een echte win-winsituatie: de verwerker heeft minder kosten en een betere compostkwaliteit en de gemeente heeft lagere kosten en een toekomstbestendige verwerking van gft tot hoogwaardig compost.

Proefproject textielrecycling

CirkelWaarde is in 2019 – samen met ReShare, Frankenhuis, Enschede Textielstad en Zeeman – een innovatieproject begonnen, waarbij door middel van co-creatie een nieuw textielproduct van gerecycled huishoudelijk textielafval wordt ontwikkeld. Met het eindproduct laten we enerzijds aan inwoners zien dat het loont om textiel te scheiden. Anderzijds willen we anderen in de keten inspireren en enthousiasmeren om vergelijkbare trajecten te starten. Onze kennis en ‘lessons learned’ delen we graag.

Op dit moment vinden verschillende materiaaltests plaats. Hiermee wordt onderzocht welke grondstoffen geschikt zijn voor welke producten. Op basis van de resultaten besluiten we gezamenlijk welk product er wordt doorontwikkeld.