We hebben de aarde op

Tot op de laatste kruimel. Vandaag, donderdag 29 juli 2021, is het Earth Overshoot Day. Dit is de dag waarop we als mensheid meer grondstoffen hebben verbruikt dan de aarde in één jaar kan aanmaken. Dit betekent dat we de rest van het jaar in het rood staan en de reserves van onze planeet gebruiken.

We hebben de aarde op
We eten als mensheid de aarde op

#Movethedate

We hebben slechts één aarde. Het is dan ook belangrijk om zorgvuldig met natuurlijke grondstoffen om te gaan. Zeker in Nederland hebben we hierin actie te ondernemen, want de Nederlandse Overshoot Day was al veel eerder dit jaar, namelijk op 27 april. Met andere woorden: als de hele wereld zou leven zoals wij in Nederland, dan zouden we elk jaar net zoveel grondstoffen verbruiken als de aarde in drie jaar kan aanmaken. Hiermee zit Nederland in de top grootverbruikers van natuurlijke grondstoffen; slechts 17 landen verbruiken nog meer grondstoffen dan wij.


Circulair in plaats van lineair

Minder grondstoffen gebruiken gaat niet altijd hand in hand met de toenemende welvaart en de bijbehorende consumptie. Daarom is het belangrijk dat we vandaag beginnen om het vervroegen van Earth Overshoot Day een halt toe te roepen; #movethedate! En alle beetjes helpen daarbij.

Ook bij ROVA proberen we daar ons steentje aan bij te dragen. We richten bijvoorbeeld inzamelsystemen voor afval in die de nadruk leggen op het scheiden van grondstoffen zodat deze geschikt zijn voor recycling. Immers: wat we kunnen recyclen, hoeven we niet uit de aarde te halen. Zo helpen we de transitie van een lineaire consumptiemaatschappij naar een circulaire economie.

Doe jij ook mee?

Het goede nieuws is dat veel mensen al enthousiast met ons meedoen door hun huishoudelijk afval te scheiden. Toch zien we dat de kwaliteit van het gescheiden afval niet altijd even goed is, bijvoorbeeld doordat grondstoffen vervuild raken met afval dat er niet in thuis hoort. In die gevallen kunnen grondstoffen niet meer worden gerecycled en moeten ze helaas alsnog worden verbrand als restafval. Dit is slecht voor het milieu en kost ook nog eens extra geld.

Om samen met gemeenten en inwoners de kwaliteit van grondstoffen te verbeteren, hebben we de aanpak #Terugwinnaars ontwikkeld. Onder het motto ‘Samen maken we van afval weer grondstof’ proberen we zoveel mogelijk kwalitatief goede grondstoffen in te zamelen die we weer kunnen recyclen.

Wil jij hier ook een steentje aan bijdragen en een echte Terugwinnaar worden? Kijk dan eens op onze consuminder manuel die we samen met studenten van Windesheim hebben gemaakt. Er staan praktische tips en leuke uitdagingen in die je handvatten geven om afval te voorkomen.

Consuminderen

Dus, of je nou net begint met het scheiden van afval of al nadenkt over hoe je de hoeveelheid afval in jouw huishouden kunt verkleinen, iedereen kan op zijn of haar eigen manier een steentje bijdragen. Als we samen de schouders er onder zetten verplaatsen we de datum van Earth Overshoot Day naar achteren. #movethedate