ROVA zet openbare ruimte in om aandacht te trekken voor de kwaliteit van grondstoffen

Speciaal voor gemeenten die de aanpak #Terugwinnaars implementeren heeft ROVA een ludieke spuitsjabloonactie ontwikkeld. Inwoners van alle leeftijden worden zo op een vriendelijke manier herinnerd aan welk product bij welke grondstofstroom hoort. Door het toevoegen van een spelelement wordt (coronaproof) de interactie met inwoners gezocht.

ROVA zet openbare ruimte in om aandacht te trekken voor de kwaliteit van grondstoffen
Logo Terugwinnaars

Waarom spuitsjablonen?

ROVA wil inwoners op een interactieve manier betrekken als het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van grondstoffen. Vanwege de coronamaatregelen is dat op dit moment lastig. Om toch verbonden te blijven met inwoners en de aanpak #Terugwinnaars goed te kunnen implementeren zijn de spuitsjablonen ontwikkeld.

De sjablonen kunnen gemeentebreed ingezet worden, maar ook wijk- of buurtspecifiek. Voor dat laatste kan bijvoorbeeld worden gekozen als is gebleken dat in een bepaalde omgeving het vervuilingspercentage hoger is dan in de rest van de gemeente.

Spuitsjabloon van wasmiddelflaconEen voorbeeld van een spuitsjabloon opgespoten met spuikrijt

Vind ze allemaal!

De spuitsjablonen zijn ontwikkeld voor de grondstofstromen pmd en gft. Dit zijn de stromen die het vaakst en het meest vervuild zijn. Gemeenten die de aanpak Terugwinnaars implementeren hebben hier vaak de focus op.

Voor beide grondstofstromen zijn 10 sjablonen ontwikkeld. Elk sjabloon is genummerd, laat een pictogram van een voorwerp zien (inclusief beschrijving) en verwijst naar de website www.terugwinnaars.nl. Heb je alle afgebeelde pictogrammen gevonden? Dan kan de filippinepuzzel op de website ingevuld worden. Wie de puzzel oplost kan het antwoord inzenden en maakt kans op een leuke prijs.

Bij het opspuiten van de pictogrammen worden kleuren gebruikt die passen bij de grondstofstroom: oranje voor pmd en groen voor gft. Er wordt milieuvriendelijk spuitkrijt gebruikt dat na verloop van tijd weer verdwijnt.

Over de aanpak #Terugwinnaars

Het verbeteren van de kwaliteit van ingezamelde grondstoffen is één van de speerpunten van ROVA. Ook binnen veel gemeenten staat dit hoog op de agenda, mede vanuit het streven naar een circulaire economie. Naar aanleiding daarvan is de aanpak #Terugwinnaars ontwikkeld, met als doel om vervuiling van grondstofstromen tegen te gaan en inwoners te helpen bij het scheiden van afval. Meer informatie is te vinden op www.terugwinnaars.nl