Eikenprocessierups in 2021 erg laat, ROVA staat klaar!

ROVA co├Ârdineert voor gemeente Winterswijk de eikenprocessierupsbeheersing. Daarvoor is een nieuwe digitale kaart ontwikkeld.

Eikenprocessierups in 2021 erg laat, ROVA staat klaar!
Eikenprocessierups nest in een eikenboom

De digitale kaart

Alle gemeentelijke eikenbomen langs de wegen zijn weergegeven. In deze kaart zijn de gemeentelijke beleidskeuzes verwerkt. Denk hierbij aan welke eikenbomen preventief worden beheerst en waar we de natuurlijke vijanden stimuleren (met kruidenrijke bermen voor sluipwespen en mezenkastjes).

Bewoners kunnen de aanwezigheid van eikenprocessierupsen melden en meteen extra informatie aan ROVA meegeven over het aantal nesten en de locatie in de boom. Omdat op boomniveau wordt gemeld, worden dubbele meldingen zoveel mogelijk voorkomen.De bestrijding

Op basis van de meldingen en de prioritering vanuit de gemeente Winterswijk stuurt ROVA de bestrijdingsploegen aan. De aanwezige nesten met eikenprocessierupsen worden weggezogen en afgevoerd. De interactieve kaart laat de status van de melding zien, waardoor inwoners de uitvoering van ROVA kunnen volgen.

De kaart geeft een goed beeld van de plaagdruk en het effect van de maatregelen die de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups stimuleren. De kaart verwijst voor meer informatie naar de kennispagina van ROVA, waar bewoners extra informatie over de eikenprocessierups en natuurlijke beheersing kunnen vinden.

https://experience.arcgis.com/experience/3b8603e2fef74db88db8c5af2c1c0aa3/page/page_1/