ROVA brengt inwoners in beweging voor betere afvalscheiding

Speciaal voor inwoners van gemeenten die de aanpak #Terugwinnaars implementeren heeft ROVA een online grondstoffenspeurtocht ontwikkeld. Gezinnen met (jonge) kinderen kunnen zo coronaproof en op een leuke, laagdrempelige en interactieve manier meer te weten komen over hoe afval en grondstoffen worden ingezameld, wat er vervolgens mee wordt gedaan en wat het uiteindelijk oplevert.

ROVA brengt inwoners in beweging voor betere afvalscheiding
De grondstoffenspeurtocht is op iedere smartphone te spelen

Waarom deze speurtocht?

ROVA wil inwoners op een interactieve manier betrekken als het gaat om het hoe en waarom omtrent afvalscheiding. Vanwege de coronamaatregelen is dat op dit moment lastig. Om toch verbonden te blijven met inwoners en de aanpak #Terugwinnaars goed te kunnen implementeren is de online grondstoffenspeurtocht ontwikkeld. Elke speurtocht wordt op maat gemaakt; niet alleen de navigatiepunten/locaties zijn gemeentespecifiek, ook de vragen/opdrachten kunnen indien gewenst per speurtocht aangepast worden.

Uit onderzoek onder inwoners uit het ROVA verzorgingsgebied is gebleken dat “een beter milieu” en “voor de volgende generatie” de belangrijke redenen zijn voor het scheiden van afval. De online grondstoffenspeurtocht speelt hier op in door op een laagdrempelige manier informatie te delen die aangeeft wat de nut en noodzaak van afvalscheiding is.

Behaal zoveel mogelijk punten

De speurtocht start op één locatie, vanaf daar kunnen inwoners telkens naar een nieuwe locatie navigeren. Dit doen ze aan de hand van een kompas op de telefoon dat ze de weg wijst. Aangekomen bij een locatie krijgen ze een vraag te zien met antwoordmogelijkheden. De vraag in één keer goed beantwoord? Dan krijgen ze daarvoor het maximale aantal punten. Zijn meerdere pogingen nodig, dan krijgen ze wat minder punten. Het doel is om zoveel mogelijk punten te behalen. Als bonus zijn op sommige locaties kleine opdrachten bedacht.

Al met al voert de speurtocht langs ongeveer 10 locaties in de omgeving van inwoners. Met de vragen in de speurtocht wordt het voor deelnemers duidelijk dat overal om ons heen grondstoffen zijn die we kunnen gebruiken als we ons afval goed scheiden.

Over de aanpak #Terugwinnaars

Het verbeteren van de kwaliteit van ingezamelde grondstoffen is één van de speerpunten van ROVA. Ook binnen veel gemeenten staat dit hoog op de agenda, mede vanuit het streven naar een circulaire economie. Naar aanleiding daarvan is de aanpak #Terugwinnaars ontwikkeld, met als doel om vervuiling van grondstofstromen tegen te gaan en inwoners te helpen bij het scheiden van afval. Meer informatie is te vinden op www.terugwinnaars.nl

Deze content wordt niet getoond omdat u cookies niet hebt geacepteerd