Veelgestelde vragen over de jeugdtuinen

Veelgestelde vragen over de jeugdtuinen

Voor wie zijn de Jeugdtuinen?

Kinderen die 9, 10 of 11 jaar oud zijn en in de gemeente Zwolle wonen kunnen zich aanmelden voor de Jeugdtuinen.

Kan ik me dan ook aanmelden?

Alle kinderen die in de doelgroep vallen, krijgen een uitnodigingsbrief thuis gestuurd. Hierin staat meer informatie en ook lees je hierin hoe het aanmelden in z'n werk gaat.

Wat kost een jeugdtuin?

Als je je aanmeldt voor een Jeugdtuintje, betaal je eenmalig € 7,50. Voor dat bedrag krijg je de zaden en het plantmateriaal en ook het tuingereedschap is aanwezig. Ook krijg je aan het begin van het tuinseizoen een handige tas, waar je je oogst in mee naar huis kunt nemen.

Wat doe je in de jeugdtuin?

Iedereen heeft een eigen tuin waar je onder begeleiding tuiniert. De leider of leidster doet aan het begin van elk tuinuur voor wat je gaat doen. Hij/zij helpt als het even niet lukt. Er is ook een tuinman in de buurt.

Het gereedschap is op de tuin aanwezig. Ook wordt gezorgd voor de zaden en het plantmateriaal.

Waar liggen de tuinen?

  • Tuin Aa-landen/Holtenbroek aan de Pergolesistraat
  • Tuin Stadshagen aan de Oude Wetering
  • Tuin Zwolle-Zuid aan de Oude Deventerstraatweg

Wanneer is het tuinseizoen?

We starten dit jaar op maandag 12 april. Het tuinseizoen loopt tot begin oktober. In deze periode ga je één uur per week naar je tuintje. Op maandag, dinsdag of donderdag. Je kiest zelf één dag uit als je je aanmeldt.

Ik heb nu geleerd dat aardappels onder de grond groeien. Ik vond het al zo raar dat er bij mij geen aardappels aan zaten. Appels groeien wel boven de grond.

Wij gaan weg in de meivakantie en de zomervakantie, is dat een probleem?

Dat is niet erg. In de vakanties helpen we elkaars tuintje te verzorgen.

Kan ik samen met een vriend of vriendin tuinieren?

Jazeker, zorg er dan voor dat jullie je allebei op tijd aanmelden voor dezelfde Jeugdtuin en dag. Bij de opmerkingen kun je noteren dat je samen met een vriend/vriendin ingedeeld wilt worden. Je betaalt allebei het inschrijfgeld.

Wat plant je in de jeugdtuin?

Er wordt heel wat op de tuin gezaaid en geplant, bijvoorbeeld wortels, komkommers, uien, bieten, bonen, sla en andijvie.

Je krijgt aan het begin van het seizoen een tas om alle spullen later mee naar huis te nemen.

En natuurlijk worden er veel bloemen gezaaid. Wanneer de bloemen op zijn mooist zijn, wordt er een creatieve middag gehouden. Meestal is er na de zomervakantie een kijkavond. We weten nu nog niet zeker of de kijkavond door kan gaan in verband met corona (en de noodzaak om niet teveel mensen bij elkaar te hebben) Kijk voor foto's van vorig jaar op www.facebook.com/jeugdtuinzwolle

Ouders, familie en buren gezocht!

De kinderen die komen tuinieren worden geholpen door de Jeugdtuinvrijwilligers. Ken jij mensen die wel willen helpen? Mail dat dan aan jeugdtuinen@rova.nl.

Wat is de invloed van het corona-virus op de jeugdtuinen?

We zijn blij dat we in 2021 weer samen met jullie kunnen werken in de Jeugdtuin. In 2020 kon dat helaas niet. We moeten natuurlijk wel rekening houden met de maatregelen. Dat betekent dat we met minder kinderen en vrijwilligers tegelijkertijd werken in de Jeugdtuinen. De tuintjes worden zo klaargemaakt dat er meer ruimte is tussen de tuintjes, en zo kunnen we beter zorgen voor de 1,5 meter afstand tussen jullie en de volwassenen. Ook vragen we je om zoveel mogelijk zelf naar de Jeugdtuin te komen. Om te voorkomen dat het te druk wordt, mogen er helaas geen extra personen komen kijken. Of we een kijkavond en een creatieve middag kunnen organiseren hangt af van de omstandigheden op dat moment. We informeren jou en je ouders daarover via een briefje of mailtje.

In ‘normale jaren’ komen kinderen twee keer per week naar de tuin. Om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven te kunnen tuinieren, werk je dit jaar één keer per week in de Jeugdtuin.