Bankje toont mogelijkheden van pmd als grondstof

Bankje toont mogelijkheden van pmd als grondstof


in Over ROVA
Delen

Inwoners en bezoekers van Woudenberg kunnen uitrusten op pmd. In deze Utrechtse gemeente staat sinds een paar weken een bank, gemaakt van ingezamelde verpakkingen.

Wethouder Pieter de Kruif had op woensdag 22 mei 2019 de eer om de bank ‘in ontvangst’ te nemen uit handen de heer Jansema van het bedrijf VanAfval. De circulaire bank staat nu in het Beaufortpark achter het gemeentehuis van Woudenberg.

De gemeente Woudenberg zette de laatste jaren flinke stappen op het gebied van gescheiden afvalinzameling. ‘Met 176 kilo restafval per inwoner per jaar en een scheidingspercentage van 59 procent waren we in Woudenberg in 2016 nog ver verwijderd van de landelijke VANG-doelstellingen van gemiddeld 100 kilo restafval en een scheidingspercentage van 75 procent in 2020’, zegt Tineke Nagel, juridisch beleidsmedewerker milieu bij gemeente Woudenberg.
‘Totdat we ROVA in de arm namen en per 1 januari 2017 diftar invoerden. Daarnaast is de inzamelfrequentie van restafval verlaagd en is een aparte container voor pmd ingevoerd’, aldus Nagel. Al na twaalf maanden had Woudenberg de VANG-doelstellingen behaald. Een unieke prestatie.

Met de bank laat Woudenberg inwoners zien wat de maatschappij met pmd als grondstof kan. Wethouder De Kruif: ‘Er worden mooie en zinvolle producten van gemaakt.’

Lees in de Rovisie over de voortvarende gescheiden inzameling van gemeente Woudenberg.  

Themabijeenkomst kwaliteit grondstoffen

Hoe verbeteren we de kwaliteit van ingezameld pmd? Hoe maken we het scheiden van gft-afval voor inwoners makkelijker? Mo...
Bekijk