Nationale Biodiversiteitsdag op 22 mei 2019

Nationale Biodiversiteitsdag op 22 mei 2019


in Over ROVA
Delen

Op 22 mei 2019 is het de Nationale Biodiversiteitsdag. Maar wat is biodiversiteit en waarom is het belangrijk? "Bio" betekent leven, "diversiteit" betekent afwisseling, verschil, verscheidenheid. Biodiversiteit is een begrip voor alle verschillende dier- en plantensoorten. Het is belangrijk dat we –bijvoorbeeld- niet alleen maar muggen hebben, maar ook bijen, niet alleen maar gras, maar ook bloemen. Variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur.

Biodiversiteit is belangrijker dan je misschien zou denken. Door biodiversiteit hebben we bijvoorbeeld landbouw. Het zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Het levert ook voedsel en grondstoffen voor huisvesting, kleding, brandstof en medicijnen. Deze natuurlijke hulpbronnen zorgen dat we kunnen bestaan.

Biodiversiteit is een begrip dat steeds meer aandacht krijgt. Ook bij ROVA houden we rekening met de biodiversiteit. Zo wordt het grind rondom de kantoren van ROVA in Zwolle vervangen voor planten. De beplanting wordt volgens het Griffioen-concept aangelegd, zoals de tuin bij het terras, waarbij planten afwisselend in bloei staan. Hierdoor heeft de tuin door de maanden heen een wisselend beeld en is er voor langere periode voedsel voor bijvoorbeeld bijen en insecten.

Omdat bijen (en ook andere insecten) hele belangrijke dieren zijn, ze zorgen niet alleen voor honing, maar bestuiven ook onze landbouwgewassen, houden we bij het planten van bomen en struiken rekening met ze. Zo hebben we op industrieterrein Hessenpoort in Zwolle op diverse plekken honingbomen en drachtbomen, zoals de Kers, Veldesdoorn en Linde geplant. Daarnaast zaaien we linten van bloemen door de stad. De bomen en bloemen zorgen voor een aantrekkelijke leefomgeving voor onder meer vlinders, bijen en andere insecten. We doen dit dus niet alleen omdat het leuk staat, maar vooral ook voor de biodiversiteit.

8 juni: Wereld Oceanen Dag. Draagt u ook een steentje bij?

Vandaag, 8 juni, is het Wereld Oceanen Dag. Op deze dag staan we stil bij al het moois wat de oceaan te bieden heeft en ...
Bekijk