ROVA deelt gratis compost uit tijdens de Landelijke Compostdag

ROVA deelt gratis compost uit tijdens de Landelijke Compostdag


in Over ROVA
Delen

Op zaterdag 30 maart bedankt ROVA samen met verschillende gemeenten de inwoners voor hun inspanning van afgelopen jaar om het gft-afval gescheiden aan te bieden. Daarom kunnen inwoners uit deelnemende gemeenten zaterdag 30 maart, tijdens de Landelijke Compostdag, gratis compost ophalen.

Het begint met afval scheiden!
Veel van ons afval bestaat uit waardevolle grondstoffen. Van glas, oud papier en plastic verpakkingen kunnen bijvoorbeeld weer nieuw glas, nieuw papier en allerlei plastic producten gemaakt worden. Ook gft-afval kunnen we recyclen tot nieuwe duurzame producten, zoals biogas (groen gas) en compost. Maar wàt we ook maken van het afval, het kan alleen worden gerecycled als het thuis goed wordt gescheiden.

Zo maken we de cirkel weer rond
Het door ROVA ingezamelde gft-afval wordt in de vergister naast het ROVA-terrein in Zwolle verwerkt tot groen gas en digestaat. Dit digestaat wordt verder verwerkt tot compost. Het compost delen we tijdens de jaarlijkse Landelijke Compostdag uit aan de inwoners van ROVA-gemeenten. Ook wordt het gebruikt in de akker- en tuinbouw en voor het openbaar groen in steden om de bodem te verbeteren.

Het gas dat bij het vergisten vrijkomt, wordt gereinigd en vervolgens toegevoegd aan ons aardgasnet. Hierna wordt het gebruikt voor het verwarmen van de huishoudens en gebouwen van de gemeenten in onze omgeving. Daarnaast wordt het gas gebruikt door circa 15 voertuigen van ROVA. De wagens gebruiken het gas als brandstof om vervolgens weer gft-afval mee in te zamelen. Zo maken we de cirkel weer rond!

Meer informatie over de compostdag en deelnemende gemeenten is te vinden op www.rova.nl/compostdag

Nieuwe activiteiten voor Mooi Schoon

Ons gezamenlijke  zwerfvuilprogramma Mooi Schoon gaat ook in 2019 op volle kracht verder. We zijn druk met jaa...
Bekijk