Hemmo Hagedooren zwaait af


in Over ROVA
Delen

Een ROVA-man van het eerste uur. Dat is Hemmo Hagedooren. Hij begon in 1998 bij ROVA, twee jaar na oprichting, als projectmanager Diftar. Pionieren, diftar uitrollen in de aangesloten gemeenten, veel voorlichten en veel netwerken. Zo zagen de dagen van Hemmo eruit. Taken die hem op het lijf zijn geschreven, want zoals hij zelf zegt: ‘aan afval kun je voor het leven verslingerd raken’.

“ROVA is de afgelopen ruim twintig jaar uitgegroeid van uitvoerend wielenbedrijf naar ook een beleidsadviseur en partner voor gemeenten”, zegt Hemmo. “En het is ons gelukt om Diftar in veel gemeenten te implementeren. Net als Omgekeerd inzamelen.”
Na de functie van projectmanager Diftar ging Hemmo in 2005 die van accountmanager gemeenten bekleden. Hij kende de gemeenten al van binnen en van buiten, letterlijk en figuurlijk. Dus hij was de aangewezen persoon voor contract- en relatiebeheer. Vanaf dat moment zorgde Hemmo dat de dienstverleningsovereenkomsten tot in de puntjes werden nageleefd. “Prachtig werk. Ik trok zij aan zij op met de gemeenten. Als er gedebatteerd werd in de raad of in een commissie, was ik erbij als partner van de ambtenaar en de wethouder.”

Goede werkrelaties
De goede werkrelatie stond voorop bij Hemmo. “Als de relatie goed is, komen de zakelijke aspecten vanzelf”, zegt hij. De laatste paar jaar voor zijn pensionering heeft Hemmo al zijn interesses en kennis ook kunnen combineren in de rol van voorlichter. “Als gastheer van ROVA ontving ik bewonersgroepen, maar ook mbo- en hbo-studenten. Ik vertelde over wat ROVA doet en vooral, waaróm.” Dat hij die gelegenheid kreeg van ROVA, waardeert Hemmo. “Ik blik terug op een werkgever met oog voor zijn mensen en hun mogelijkheden en wensen.”

Inspireren
Inspireren en informeren, dat is de dagelijkse drive van Hemmo. “We hebben in Nederland de doelstelling om in 2050 circulair en CO2-neutraal te zijn. Daaraan kan iedereen bijdragen. Bijvoorbeeld door het scheiden van grondstoffenstromen en door kritisch naar ons aankoop- en afdankgedrag te kijken.”

Geboeid
Op de vraag waarom afval hem het grootste deel van zijn carrière heeft geboeid, antwoordt Hemmo overtuigd: “Als je bij ROVA komt werken, ben je of na een halfjaar uitgekeken of je bent voor het leven aan afval verslingerd. Afval en grondstoffen vormen een wetenschap op zich. Er zit zo veel diepgang, variatie en ontwikkeling in: wagens van ROVA rijden op biogas, opgewekt uit compost. En binnenkort gaan we experimenteren met een elektrisch voertuig.”

Boodschap
Na zijn afscheid in april gaat Hemmo eerst, zoals hij zelf zegt ‘resetten’. Tijd voor zijn vrouw en zijn hobby’s, zoals reizen, toeren met de oldtimer, fietsen en varen met de boot. “En natuurlijk blijf ik vrijwilligerswerk doen. Bij het waterschap ben ik hoofd centrale dijkpost. En ik ben druk met duurzaamheidsinitiatieven, zoals de komst van windmolens in Nieuwleusen.”
Tot slot richt Hemmo het woord tot zijn collega’s en relaties: “Ik heb heel fijn met jullie samengewerkt. Ik blijf ROVA volgen en de boodschap van circulariteit verkondigen.”

Gemeente Zwolle en ROVA starten met innovatieve methode om status verkeersborden te controleren

Gemeente Zwolle en ROVA starten met een pilot om het beheer van de Zwolse verkeersborden te optimaliseren met behulp van...
Bekijk