Doe je mee, met inzamelen van pmd?

Doe je mee, met inzamelen van pmd?


in Over ROVA
Delen

Dit zijn Anne en Daan Overweg met hun kinderen Guus (4) en Cato (1). Dit Zwolse gezin doet enthousiast mee met de inzameling van pmd. Maar, zo nu en dan vragen ze zich af of ze het goed doen en wat het oplevert. In vier afleveringen legt ROVA het verhaal rondom pmd uit. In deze eerste aflevering lees je waarom het inzamelen van pmd belangrijk is voor het milieu én goed is voor je eigen huishouden. 

'Guus is fan van de vuilnisman. Hij krijgt geen genoeg van de vrachtwagens die de containers legen', vertelt Anne over haar zoontje. 'Hij wil ook altijd mee naar de hoek van de straat om het restafval weg te gooien en naar de glasbak. En in de keuken, waar wij glas, pmd, papier, gft en restafval sorteren, vraagt hij in welke bak hij het moet gooien.

Wat we 'weggooien' is geen afval, maar een grondstof voor nieuwe producten 

Jong geleerd, oud gedaan. 'Guus en Cato snappen op deze leeftijd natuurlijk nog niet waaróm we afval gescheiden inzamelen, maar we willen het wel aan hen meegeven', zegt Daan. 'Een steentje bijdragen aan een betere wereld is belangrijk. En dit helpt.'

Grondstoffen hergebruiken

Waar we vroeger bruikbare materialen uit het afval visten, vissen we tegenwoordig het afval uit de bruikbare materialen. Zo veel mogelijk hergebruiken dus. Wat we 'weggooien' is geen afval, maar een grondstof voor nieuwe producten. In de meeste ROVA-gemeenten halen we drie grondstofstromen aan huis op: pmd, gft, en papier & karton. Andere grondstoffen zoals glas en textiel, kun je wegbrengen naar verzamelcontainers. Wat overblijft is restafval. 

Plastic, metaal en drankenkartons

Pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Pas sinds twee jaar worden metalen verpakkingen en drankenkartons bij de plastic verpakkingen ingezameld en gebruikt om nieuwe producten van te maken. 

zoals met alles wat nieuw is, is het voor veel mensen nog wennen. Vooral omdat op verschillende plekken in het land de regels voor inzameling van pmd verschillen. 

Ook Anne en Daan vinden het soms verwarrend. 'Op het nieuws hoor je bijvoorbeeld dat je pmd in een doorzichtige zak in de container moet gooien en hier in Zwolle horen we dat het in een gekleurde zak mag. ROVA heeft die regels niet bedacht, maar legt wel uit hoe het zit. En dan blijkt dat achter iedere regel een begrijpelijke verklaring zit.'

Voor ons een kleine moeite, voor de verwerking van pmd een groot gemak

'In de ROVA-gemeenten mág je pmd wel in een gekleurde zak stoppen, maar in een doorzichtige zak kan het pmd makkelijker gesorteerd worden. Nu we dat weten, gooien we alles los in de container. Willen we er vanwege vieze geurtjes toch een zak omheen, dan kiezen we voor een doorzichtige. Voor ons een kleine moeite, voor de verwerking van pmd een groot gemak. We moeten het samen doen', zegt Daan. 

De meeste huishoudens in ROVA-gemeenten hebben een container speciaal voor pmd, sommige maken gebruik van een verzamelcontainer in de straat of van speciale inzamelzakken. Op de afvalkalender zie je wanneer pmd door ROVA wordt opgehaald.

Goed voor milieu én huishouden

'Hoe beter we scheiden, hoe minder restafval we hebben. Dat scheelt weer een loopje naar de restafvalcontainer', zegt Anne. Lachend voegt ze eraan toe: 'jammer voor onze kleine vuilnisman Guus, maar beter voor het milieu en ons huishouden.'

Tip: zet op meerdere plekken in huis bakken neer om lege verpakkingen in te zamelen. De meeste huishoudens sorteren in de keuken, maar ook in de badkamer of een studeerkamer gooi je vaak verpakkingen weg. 

Bekijk hoe pmd wordt gesorteerd

Volgende keer: Waarom mogen alléén verpakkingen mee met pmd?

'Omgekeerd inzamelen, de resultaten tot nog toe’

Zomer 2016 mochten wij in Kopenhagen namens de Nederlandse afvalbranche iets vertellen over het Nederlandse afvalbeleid....
Bekijk