Rova Corporate

Gemeente Heerde houdt haar herfstblad lokaal

De gemeente verkent samen met ROVA de mogelijkheden om een lokale kringloop van blad te creëren. Inmiddels is de buitendienst van gemeente Heerde volop bezig met het gevallen herfstblad te verwijderen van de gazons en verharding. Dit blad wordt lokaal verwerkt tot bokashi. Zo krijgt het blad een circulaire toepassing binnen de gemeente.

Gemeente Heerde houdt haar herfstblad lokaal
Handen gevuld met Bokashi

Gemeente Heerde is een Cittaslow gemeente

Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda van de gemeente staan. Voor de gemeente sluit de verkenning om blad lokaal toe te passen dan ook goed aan bij de gewenste ontwikkelingen rondom duurzaamheid.


Projectplan

ROVA is gevraagd om dit project te begeleiden, vanuit de opgebouwde kennis in de gemeente Oost Gelre en Winterswijk. Deze zomer is een projectplan opgesteld, waarin de gemeente, ROVA en een lokale agrariër samen optrekken.

De Buitendienst verzamelt ongeveer 500 ton blad en brengt dit naar een centrale locatie. Begin januari komt de shredder het blad verkleinen en wordt het blad ingekuild. De aangesloten agrariër verwerkt vanaf maart de bladbokashi op zijn bouwlanden. Dit past goed binnen het principe van de regeneratieve landbouw waarmee dit biologische bedrijf de bodemstructuur en het bodemleven van de landbouwpercelen wil verbeteren.


Vervolg

Aankomend jaar probeert gemeente Heerde het gebruik van bladbokashi uit in de renovatie van plantsoenen. ROVA en de gemeente monitoren de effecten van bokashi op de bodem en de nieuwe beplanting.