Waarom mogen alleen verpakkingen mee met pmd?

Waarom mogen alleen verpakkingen mee met pmd?


in Leren en doen
Delen

De zomervakantie is voorbij en Daan en Anne Overweg ruimen op. De opbrengst van de grote schoonmaak telt een paar volle vuilniszakken. Daarin zitten onder meer versleten speelgoed, stukgelezen boekjes en lekke ballen van hun kinderen Cato (1) en Guus (4). Wat moet in welke afvalcontainer? En waarom mogen alleen verpakkingen mee met pmd?

De pmd-container is uitsluitend voor verpakkingen uit het huishouden

Guus zit aan de eettafel met klei te spelen. De roller waarmee hij de klei plat maakt, heeft zijn beste tijd gehad. Het handvat schiet telkens los en er zitten scheuren in het plastic. 'Die gooien we straks ook weg', zegt Anne. Daarmee rijst direct de vraag bij welke grondstoffenstroom zo’n speelgoedrollertje van hard plastic thuishoort.
'Het is plastic', zegt Daan. 'Dus je bent geneigd om het bij pmd te gooien, maar volgens mij is dat niet de bedoeling.'
Daan ziet het goed. De pmd-container is uitsluitend bedoeld voor verpakkingen. Die verpakkingen kunnen van plastic, metaal of het kan een drankenkarton zijn.
'Maar waarom mogen er dan alleen verpakkingen in', vraagt Anne zich af, 'plastic is plastic, toch?'

Verwijderingsbijdrage
Zo simpel ligt het niet. Er zijn veel verschillende soorten plastic, met allerlei materiaalsoorten en toevoegingen. Dat maakt het sorteren en recyclen moeilijk. Daarnaast wordt er over verpakkingen een verwijderingsbijdrage betaald en juist daarom mogen alleen verpakkingen in de pmd-container.
In Nederland zijn producenten van verpakkingsmaterialen net als in de rest van Europa verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verpakkingsafval uit huishoudens. Hoe is dit geregeld? Bij ieder product waar een verpakking omheen zit, is in de verkoopprijs een klein bedrag meegenomen. Zie dat als een verwijderingsbijdrage voor de verpakking. Net als de verwijderingsbijdrage op witgoed. Van alle 'verwijderingsbijdrages' bij elkaar wordt ROVA betaald om verpakkingen op te halen, en afvalverwerker SUEZ om ze te sorteren.
'Aha', zeggen Daan en Anne. 'Dus als we dan ook speelgoed of andere producten bij het pmd gooien, zijn die verwijderingsbijdrages niet toereikend om al die materialen te verwerken. Heel logisch dus eigenlijk.'


Alleen verpakkingen uit huishoudens
In de pmd-container horen alleen verpakkingen uit het huishouden. ROVA werkt in opdracht van gemeenten namelijk alleen voor inwoners, niet voor bedrijven. Afval van bedrijven is commercieel afval. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk om hun afvalinzameling te organiseren bij een commerciële afvalinzamelaar.

Oude of kapotte spullen kunnen naar de kringloop of het milieubrengstation

Alles op de juiste plek
Ondertussen is Anne nog eens door de zakken met afval gegaan die het resultaat zijn van hun najaarschoonmaak. 'Als het niet in de pmd-container mag, wat doen we dan met plastic speelgoed?' Daarvoor is de restafvalcontainer. Daar kan dus de kleiroller in. Stel dat de roller nog heel was geweest, dan kon die natuurlijk ook naar de kringloopwinkel. Wat te groot is voor de restafvalcontainer, zoals een oud auto-speelkleed van Guus, kan naar het (ROVA) milieubrengstation. Daar worden bezoekers geholpen door medewerkers met kennis van alle materiaalstromen. Daardoor komen alle materialen op de juiste plek terecht. Klaar om gerecycled te worden

Tip:

Bekijk meteen wat wel of niet in de pmd-container mag.

Lees ook: Doe je mee, met inzamelen van pmd?

Volgende keer: Wat moet ik ermee, de container zit vol met pmd!

Pmd, hoe zit dat precies?

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons; niet meer en niet minder.Pmd is een nieuwe term in afvalla...
Bekijk