Pmd, hoe zit dat precies?

Pmd, hoe zit dat precies?


in Leren en doen
Delen

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons; niet meer en niet minder.

Pmd is een nieuwe term in afvalland. De term staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons en is de evolutie van wat we voorheen plastic of kunststof noemden. Het is tegenwoordig mogelijk om deze, toch erg verschillende soorten afval, bij elkaar in één bak of zak aan de straat te zetten. Dit komt omdat de installatie van onze verwerker waar wij het plastic naar toe brengen sinds 2015 geschikt is om de verschillende soorten afval te scheiden. 


De uitbreiding van de afvalstroom vind ik persoonlijk als inwoner goed nieuws. Ik kan meer van mijn afval thuis scheiden. Op deze manier kunnen we meer waardevolle grondstoffen recyclen en hou ik minder restafval over. Het wordt bovendien een stuk gemakkelijker nu alle pmd in één bak kan!

En het blijkt dat er meer Nederlanders zijn die er zo over denken. Sinds de invoering van pmd is de hoeveelheid ingezameld verpakkingsmateriaal namelijk fors gestegen.

Goed nieuws! Toch?
In theorie wel, maar in praktijk blijkt het niet enkel rozengeur en maneschijn te zijn... 

‘Hoe komt dat dan?’ hoor ik u denken. Dat komt omdat met de toename van het volume de kwaliteit van het ingezamelde pmd afneemt.

Waxinelichthoudertje; metalen verpakking of niet?

Oké, de kwaliteit neemt dus af, maar wat betekent dat eigenlijk?
Zoals gezegd staat pmd voor plastic verpakkingen metalen verpakking en drankenkartons; verpakkingen dus, niet meer en niet minder. De kwaliteit van pmd wordt onder andere gemeten aan het aandeel
niet-verpakkingen in het pmd. En met niet-verpakkingen bedoelen we bijvoorbeeld gebruiksvoorwerpen zoals tuinstoelen, tuinslangen of speelgoed. Deze zogenaamde ‘stoorstoffen’  komen we helaas nog veel tegen in het pmd en hierdoor wordt het sorteer- en recycleproces van pmd extra moeilijk, de installatie is niet berekend op deze materialen.

Nu is het voor iedereen wel te begrijpen dat een tuinstoel geen verpakking is. Toch zijn er ook twijfelgevallen. Wat denkt u van een waxinelichthoudertje; metalen verpakking of toch een gebruiksvoorwerp? Best moeilijk, vindt u niet? Om deze reden houden we een overzicht bij met de vragen die ons ooit eens zijn gesteld.

Cirkel weer rond
Op deze manier proberen we de kwaliteit van het pmd te verbeteren. Want van zuiver pmd kunnen we alle materialen recyclen en weer nieuwe producten maken. Drankenkartons kunnen we recyclen tot bijvoorbeeld wc-papier, van metalen verpakkingen maken we weer nieuwe blikjes en van gerecycled plastic worden bijvoorbeeld nieuwe fleecetruien gemaakt. Daarmee houden we onze grondstoffen in de keten en is de cirkel weer rond.

Waarom mogen alleen verpakkingen mee met pmd?

De zomervakantie is voorbij en Daan en Anne Overweg ruimen op. De opbrengst van de grote schoonmaak telt een paar volle ...
Bekijk