Glas, wat gebeurt ermee?

Glas gooien we in de glasbak, dat vinden we heel normaal. En dat is goed nieuws! Zo kunnen we er weer nieuwe producten van maken. Glas is een ideaal circulair product.

Glas, wat gebeurt ermee?

Glas is eindeloos: je kunt het blijven recyclen. Van 1000 kilogram gebruikt verpakkingsglas wordt 1000 kilogram nieuw glas gemaakt. 100% recyclebaar dus, van de glasbak naar je tafel en van je tafel naar de glasbak.

Als het verpakkingsglas uit nieuwe grondstoffen (zand, soda en kalk) gemaakt moet worden, levert 1000 kilogram daarvan slechts 800 kilogram glas op. Bovendien moet daarbij veel meer energie verbruikt worden.

Deksels, etiketten en restjes

Je mag jouw potjes en flessen met deksel, kurken, etiketten samen in de glasbak gooien. Zelfs een paar restjes in de pindakaaspot is geen probleem. Je hoeft jouw glas dus niet eerst om te spoelen. Alle toevoegingen worden tijdens het recyclingsproces van het glas gescheiden.

Alleen verpakkingsglas

Opnieuw glas maken van oud verpakkingsglas kan alleen als er zo min mogelijk vervuiling in het glas zit. Daarom is het van groot belang dat er geen spullen in de glasbak belanden die daar niet horen, zoals keramiek, steen en porselein. Sommige mensen denken dat ze het in de glasbak kunnen gooien, omdat het ook hard materiaal is en van zand wordt gemaakt. Maar deze materialen kunnen het recyclingproces flink verstoren.

Bekijk de cyclus van glas