Hoe werkt recycling van gft?

Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Dit is afval dat ontstaat tijdens het koken of tijdens het tuinieren. Een echte Terugwinnaar zorgt er dan ook voor dat het gft thuis in de gft-container komt. Dat is heel belangrijk want goed gescheiden gft is de grondstof voor nieuwe producten.

Hoe werkt recycling van gft?


Gft wordt vergist tot groen gas

Schillen van aardappelen, kiwi's en bananen, de kroontjes van aardbeien en bladeren en takken uit de tuin worden bij elkaar gegooid in een vergister. In deze grote installatie wordt het gft-afval vergist met behulp van bacteriƫn. Dit vergistingsproces duurt ongeveer twee weken. Na twee weken is het gft-afval verwerkt tot biogas en tot digestaat. Dit digestaat wordt verder verwerkt tot compost. De compostopbrengst die overblijft na het vergisten is bijna even groot als wanneer het gft-afval meteen wordt gecomposteerd zonder te vergisten. Het gas is dus een extra product!

Wist je dat er auto's rijden op jouw bananenschillen?

Het gas dat bij het vergisten vrijkomt wordt gereinigd en vervolgens op het aardgasnet ingevoed. Hierna wordt het gebruikt voor het verwarmen van de huishoudens en gebouwen. Er rijdt ook een deel van het wagenpark van ROVA op groengas. De wagens gebruiken het gas als brandstof om vervolgens weer gft-afval mee in te zamelen. Er rijden dus ROVA-auto's op jouw oude bananenschillen.

En waar gaat het compost naar toe?

Tot compost omgezet gft-afval wordt in de akker- en tuinbouw en in de stad gebruikt om de bodem te verbeteren.

Bekijk hoe de kringloop van gft eruit ziet.