ROVA zet elektrische zijlader in bij afvalinzameling Amersfoort

Woensdag 23 november 2022 nam ROVA met trots haar nieuwe 100% elektrische zijlader voor de inzameling van afval en grondstoffen in gebruik. De Amersfoortse wethouder Van Lammeren had de eer het voertuig officieel in gebruik te mogen nemen. In de remise bij ROVA kon hij het verschil met een ‘gewone’ vrachtwagen op diesel goed ervaren: het nieuwe voertuig is erg stil en bij de inzameling komen geen schadelijke stoffen vrij. Het voertuig is de eerste volledig elektrische vrachtwagen voor de inzameling van afval en grondstoffen in Amersfoort.

ROVA zet elektrische zijlader in bij afvalinzameling Amersfoort
Wethouder Johnas van Lammeren en Roger Beuting, algemeen directeur ROVA, bij de elektrische zijlader

Belangrijk voertuig

Voor de gemeente en ROVA is deze elektrische zijlader belangrijk. Beide partijen hebben duurzame ambities. De gemeente wil uiterlijk in 2050 een CO2-neutrale en klimaatbestendige gemeente zijn met zo min mogelijk afval. Van Lammeren geeft aan: “De gemeente juicht het van harte toe dat ROVA, als partner van de gemeente, actief inzet op het verduurzamen van het wagenpark. Het past bij onze doelen om de stad Amersfoort zo duurzaam mogelijk te maken.”

Ook Roger Beuting, algemeen directeur van ROVA, is blij met dit nieuwe voertuig. “ROVA is de partner voor Amersfoort op het brede gebied van duurzaamheid. Naast het reduceren van de hoeveelheid afval en het stimuleren van afvalscheiding om de grondstoffen te kunnen hergebruiken, zijn wij ook op weg naar een duurzame dienstverlening. Deze elektrische zijlader past in die strategie”, vertelt hij.


Inzet in Amersfoort

Bovendien willen de gemeente en ROVA graag dat inwoners optimaal van de buitenruimte kunnen genieten. Een zijlader die geen schadelijke stoffen uitstoot en geluidsarm containers kan legen, draagt daar zeker aan bij. Met een vol accupakket kan de zijlader de hele dag worden ingezet voor de inzameling van afval en grondstoffen. De accu’s kunnen ‘s nachts worden opgeladen.

Naast deze elektrische zijlader gebruikt ROVA al diverse andere elektrische voertuigen en elektrisch gereedschap bij de uitvoering. Voor ROVA is het voorwaarde dat voertuigen met ’alternatieve’ brandstof in het werk niet onder mogen doen voor de conventionele brandstoffen.


Onderdeel van een proeftuinproject

De levering van de elektrische zijlader is onderdeel van een zogenaamd proeftuinproject. Naast ROVA en leverancier VDL Translift, maken ook onderzoeksinstituut TNO en twee andere afvalinzamelaars deel uit van dit project. De kennis en ervaring die in het project worden opgedaan, worden gebruikt om een plan te maken waarmee inzamelaars van afval hun bedrijfsvoering kunnen verduurzamen met de inzet van elektrische voertuigen.