Alles over klein chemisch afval (kca)

Klein chemisch afval (kca) is huishoudelijk afval waar chemische stoffen inzitten. Deze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu.

Alles over klein chemisch afval (kca)

Vrijwel alle producten die tot het klein chemisch afval behoren, kunt u herkennen aan het speciale logo op de verpakking. Bewaar klein chemisch afval (kca) altijd apart, want dit zamelen we apart in. Dit zijn producten die brandbaar, giftig of bijtend zijn, zoals schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, injectienaalden, batterijen, spaarlampen, accu’s en oliën.

Medicijnen, injectienaalden, vet en olie

Oude medicijnen bevatten stoffen die gevaarlijk kunnen zijn en vet en oliën kunnen zorgen voor verstoppingen als het via de gootsteen in het riool terecht komt. Daarom horen ze bij het klein chemisch afval (kca) en zamelen we ze apart in. Hiermee voorkomen we dat medicijnen en/of vet bijvoorbeeld in ons oppervlaktewater terecht komen, waardoor ons drinkwater vervuild kan raken.

Accu’s en batterijen

Voorkom onveilige situaties, gooi daarom accu's en batterijen nooit bij het afval. Er ontstaan regelmatig onveilige situatie doordat batterijen tussen het afval belanden. De batterijen raakten beschadigd of maakten kortsluiting waardoor afval begon te smeulen en er branden in containers en inzamelvoertuigen ontstaan.

ROVA vindt de veiligheid van inwoners én medewerkers het allerbelangrijkst, daarom vragen we uw hulp: lever accu’s en batterijen altijd in op de daarvoor bestemde kca inzamelpunten en doe ze nooit bij het afval.

Tegenwoordig worden AA en AAA batterijen al vaak netjes ingeleverd op één van de ruim 25.000 inleverpunten in Nederland. Maar kleine knoopbatterijen komen we helaas nog wel met regelmaat tegen, ook omdat mensen er soms niet bij stilstaan dat een product ze bevat. We noemen een paar voorbeelden:

• Een verjaardagskaart die muziek afspeelt bij openen
  • Losse fietslampjes
  • Kinderspeelgoed

Waar kan het heen?

U kunt kca brengen naar het milieubrengstation in de gemeente. De tarieven voor het wegbrengen van afval en grondstoffen naar het ROVA-milieubrengstation vindt u op onze tarievenlijst.

• Oude batterijen en spaarlampen kunt u ook bij winkels inleveren.
  • Oude medicijnen kunt u ook inleveren bij de apotheek.
  • Oude vetten en oliën kunt u ook inleveren bij de gele containers die vaak bij supermarkten staan.

Voor sommige ROVA-gemeenten is gemeente specifieke informatie beschikbaar! Als u met uw postcode en huisnummer bent ingelogd, ziet u onderaan deze pagina een extra informatie blok verschijnen (als dit voor uw gemeente van toepassing is).

Hoe biedt u het kca veilig aan?

• Verzamel kca in een gesloten chemobox.
  • Bewaar het afval in de originele, gesloten verpakking (dus geen potjes met vloeistof zonder deksel).
  • Gebruikte injectienaalden worden alleen geaccepteerd als u ze in een stevige gesloten verpakking aanbiedt.
  • Verwijder uw naam en adresgegevens van de restanten medicijnen, of maak het etiket onleesbaar.

Wat gebeurt ermee?

Uit een deel van het kca worden grondstoffen gehaald die gerecycled kunnen worden. Kca dat niet gerecycled kan worden gaat naar speciale verbrandingsovens. De zeer hoge temperatuur vernietigd de schadelijke stoffen. De reinigingsinstallaties zuiveren de afvalgassen. Kca dat niet gerecycled maar ook niet verbrand kan worden, wordt veilig opgeslagen op speciaal daarvoor ingerichte stortplaatsen in Nederland.

Het vet en de olie worden onder andere verwerkt tot biobrandstoffen. Daarnaast is het ook beter voor het riool als het daar niet in terecht komt.

Informatie per gemeente