Alles over klein chemisch afval (kca)

Klein chemisch afval (kca) is huishoudelijk afval waar chemische stoffen inzitten. Deze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu.

Alles over klein chemisch afval (kca)

Vrijwel alle producten die tot het klein chemisch afval behoren, kunt u herkennen aan het speciale logo op de verpakking. Bewaar klein chemisch afval (kca) altijd apart, want dit zamelen we apart in. Dit zijn producten die brandbaar, giftig of bijtend zijn, zoals schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, injectienaalden, batterijen, spaarlampen, accu’s en oliën.

Medicijnen en injectienaalden

Oude medicijnen bevatten stoffen die gevaarlijk kunnen zijn. Daarom horen ze bij het klein chemisch afval (kca) en zamelen we ze apart in. Hiermee voorkomen we dat medicijnen bijvoorbeeld in ons oppervlaktewater terecht komen, waardoor ons drinkwater vervuild kan raken.

Vetten en oliën

Vetten en oliën kunnen zorgen voor verstoppingen als het via de gootsteen in het riool terecht komt. Daarom horen ze bij het klein chemisch afval (kca) en zamelen we ze apart in. Hiermee voorkomen we dat vetten en oliën bijvoorbeeld in ons oppervlaktewater terecht komen, waardoor ons drinkwater vervuild kan raken.

Accu’s en batterijen

Voorkom onveilige situaties, gooi daarom accu's en batterijen nooit bij het afval. Er ontstaan regelmatig onveilige situatie doordat batterijen tussen het afval belanden. De batterijen raakten beschadigd of maakten kortsluiting waardoor afval begon te smeulen en er branden in containers en inzamelvoertuigen ontstaan.

ROVA vindt de veiligheid van inwoners én medewerkers het allerbelangrijkst, daarom vragen we uw hulp: lever accu’s en batterijen altijd in op de daarvoor bestemde kca inzamelpunten en doe ze nooit bij het afval.

Tegenwoordig worden AA en AAA batterijen al vaak netjes ingeleverd op één van de ruim 25.000 inleverpunten in Nederland. Maar kleine knoopbatterijen komen we helaas nog wel met regelmaat tegen, ook omdat mensen er soms niet bij stilstaan dat een product ze bevat. We noemen een paar voorbeelden:

• Een verjaardagskaart die muziek afspeelt bij openen
  • Losse fietslampjes
  • Kinderspeelgoed

Waar kan het heen?

U kunt kca brengen naar het milieubrengstation in de gemeente. De tarieven voor het wegbrengen van afval en grondstoffen naar het ROVA-milieubrengstation vindt u op onze tarievenlijst.

• Oude batterijen en spaarlampen kunt u ook bij winkels inleveren.
  • Oude medicijnen kunt u ook inleveren bij de apotheek.
  • (Gebruikte) frituuroliën en margarine/boter om mee te bakken/voor op brood mogen in de gele container bij bijvoorbeeld supermarkten.
  • Minerale smeervetten en (afgewerkte) motorolie vallen onder kca en mogen niet in deze gele containers.

Voor sommige ROVA-gemeenten is gemeente specifieke informatie beschikbaar! Als u met uw postcode en huisnummer bent ingelogd, ziet u onderaan deze pagina een extra informatie blok verschijnen (als dit voor uw gemeente van toepassing is).

Hoe biedt u het kca veilig aan?

• Verzamel kca in een gesloten chemobox.
  • Bewaar het afval in de originele, gesloten verpakking (dus geen potjes met vloeistof zonder deksel).
  • Gebruikte injectienaalden worden alleen geaccepteerd als u ze in een stevige gesloten verpakking aanbiedt.
  • Verwijder uw naam en adresgegevens van de restanten medicijnen, of maak het etiket onleesbaar.

Wat gebeurt ermee?

Uit een deel van het kca worden grondstoffen gehaald die gerecycled kunnen worden. Kca dat niet gerecycled kan worden gaat naar speciale verbrandingsovens. De zeer hoge temperatuur vernietigd de schadelijke stoffen. De reinigingsinstallaties zuiveren de afvalgassen.

Het vet en de olie worden onder andere verwerkt tot biobrandstoffen. Daarnaast is het ook beter voor het riool als het daar niet in terecht komt.

Informatie per gemeente