Alles over papier en karton

Bij het oud papier mag alles wat van papier en karton is. Denk aan kranten en reclamefolders, maar ook aan verpakkingen en dozen. Drankenkartons en pizzadozen horen er niet bij, daar zit een plastic of aluminium laagje in of het is te veel vervuild.

Alles over papier en karton

Waar kan het heen?

Papier en karton wordt ingezameld via de papiercontainer. In de ROVA-app of op www.rova.nl/inzamelkalender vindt u de inzameldagen voor de papiercontainers aan huis. Beschikt u niet over een papiercontainer? Dan wordt papier en karton los ingezameld door verenigingen en maatschappelijke organisaties instanties of kunt u uw papier en karton naar de daarvoor bestemde verzamelcontainer brengen. U kunt het ook naar het milieubrengstation brengen. De tarieven voor het wegbrengen van afval en grondstoffen naar het ROVA-milieubrengstation vindt u op onze tarievenlijst.

Voor sommige ROVA-gemeenten is gemeente specifieke informatie beschikbaar! Als u met uw postcode en huisnummer bent ingelogd, ziet u onderaan deze pagina een extra informatie blok verschijnen (als dit voor uw gemeente van toepassing is).

Tips voor een optimale papierinzameling

Snijden, scheuren, stampen of knippen, de manier waarop u het doet maakt niet zoveel uit, maar maak het karton zo klein en plat mogelijk. Het is een kleine extra inspanning, maar de voordelen ervan – als we dat allemaal doen – zijn groot, voor u en uw omgeving:

• Gemak voor uzelf en uw buren: u kunt veel meer karton kwijt in dezelfde container
  • Een schone omgeving blijft schoon; er wordt minder snel karton los bij een container geplaatst (dat vervolgens weer kan verregenen en verwaaien, met alle vervelende gevolgen van dien) wanneer de omgeving schoon en netjes is
  • Inzameling verloopt soepel waardoor routes niet uitlopen en alle containers volgens schema geleegd kunnen worden
  • Storingen door verstopte verzamelcontainers worden voorkomen

Wat gebeurt ermee?

Papier en karton wordt tot pulp vermalen, het pulp wordt gedroogd en daar worden weer nieuwe rollen papier van gemaakt. Meer dan 75% van het nieuwe papier wordt al van oud papier gemaakt.

De cyclus van papier en karton

1. Papier en karton gaan in de papierbak.

2. ROVA haalt het gescheiden papier en karton op.

3. Het gescheiden papier en karton gaat naar de papierfabriek die er grondstof voor nieuwe producten van maakt.

4. Van deze grondstof worden bijvoorbeeld kranten en tijdschriften gemaakt.

Informatie per gemeente