Alles over plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd)

Pmd bestaat uit plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Deze verpakkingen van plastic, blik en drankenkartons kunnen prima gerecycled worden.

Alles over plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd)

Pmd gaat alleen om verpakkingen uit het huishouden. Daarnaast is het belangrijk dat de verpakkingen leeg zijn als u ze in de container of zak voor pmd stopt. Maak de lege verpakkingen zo plat mogelijk, dan nemen ze minder ruimte in.

Checklist, wanneer mag iets bij het pmd?

Waarom verzamelen we alleen verpakkingen apart in?

In Europa en in Nederland is in de wet vastgelegd dat de producenten van verpakkingsmaterialen verantwoordelijk zijn voor van de inzameling en recycling van verpakkingsafval dat vrijkomt bij huishoudens. Deze producentenverantwoordelijkheid houdt in dat de producenten ervoor moeten zorgen dat verpakkingen gesorteerd en gerecycled moeten worden. U betaalt daar bij de aanschaf van een product een kleine bijdrage voor. Deze vergoeding geldt alleen voor verpakkingen en niet voor gebruiksvoorwerpen, zoals tuinstoelen en speelgoed. Daarom mogen alleen verpakkingen bij het pmd.

Waar kan het heen?

U kunt uw pmd in de container aan huis met de oranje deksel aanbieden. Beschikt u niet over een pmd-container? Dan kunt u uw pmd naar de daarvoor bestemde verzamelcontainer in de buurt brengen of in de speciale ROVA-zakken aanbieden. Zijn uw zakken op? Dan kunt u deze gratis bestellen via deze app (menu undefined bestellen) of via de website www.rova.nl (menu undefined zelf regelen).

Wat gebeurt ermee?

Doordat u als inwoner van een ROVA-gemeente zo goed uw pmd apart houdt, kunnen wij het laten sorteren en recyclen. Dat scheelt veel restafval, dus minder grondstoffen die in de verbrandingsoven terechtkomen.

Plastic, metaal en papier zijn belangrijke grondstoffen. De drankenkartons en het blik kunnen eenvoudig uit de plastic verpakkingen worden gesorteerd. Van de drankenkartons wordt onder meer toiletpapier gemaakt. Blik kan eindeloos worden gerecycled in nieuw blik. De verschillende soorten plastic verpakkingen worden met verschillende technieken ook van elkaar gescheiden. Deze worden verwerkt tot granulaat, korrels die de basis zijn voor nieuwe plastic producten, zoals emmers, straatmeubilair en fleecetruien.

De cyclus van pmd

1. Het pmd wordt thuis gescheiden van het restafval.

2. ROVA haalt het gescheiden pmd op.

3. Het gescheiden pmd gaat naar de verwerker die er grondstof voor nieuwe producten van maakt.

4. Van deze grondstof worden bijvoorbeeld emmers, straatmeubilair en fleecetruien gemaakt.

Hoe vaak inzamelen?

Af en toe krijgen we de vraag of we pmd vaker kunnen inzamelen. Sommige huishoudens hebben namelijk zoveel pmd dat ze niet uitkomen met de container. We begrijpen dat vaker inzamelen in die gevallen een oplossing zou kunnen zijn. Maar deze oplossing heeft gevolgen voor alle inwoners in uw gemeente. Vaker inzamelen kost namelijk geld. En alle inwoners samen moeten die kosten betalen. Dus ook het merendeel van de inwoners voor wie de huidige inzamelfrequentie wel voldoende is. Daarom onderzoeken we nog wat mogelijk is. Komt u echt niet uit met uw container dan kunt u uw pmd ook naar een verzamelcontainer in de wijk of naar het milieubrengstation brengen.

Tips voor een optimale pmd-inzameling

Wilt u nog meer informatie over de inzameling van pmd? Bijvoorbeeld hoe maak ik optimaal gebruik van de ruimte in mijn pmd-container? Of hoe voorkom ik stankoverlast in de pmd-container? Ga dan naar ……

Wilt u meer informatie over pmd? Kijk dan eens op of www.doemeemetpmd.nl.