Alles over groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval)

Gft-afval bestaat uit groente-, fruit- en etensresten en het kleine tuinafval. Afval dat tijdens het koken ontstaat, of tijdens het werken in de tuin. Bijvoorbeeld schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen of onkruid, bladeren en takken.

Alles over groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval)

Waar kan het heen?

U kunt uw gft-afval aanbieden in de groene container aan huis of de container aan huis met groene deksel. Als u geen gft-container heeft, maar toch graag uw gft-afval wilt scheiden (bijvoorbeeld hoogbouw), neem dan contact op met het ROVA-Klantcontactcentrum om te horen welke mogelijkheden hiervoor bestaan.

Voor sommige ROVA-gemeenten is gemeente specifieke informatie beschikbaar! Als u met uw postcode en huisnummer bent ingelogd, ziet u onderaan deze pagina een extra informatie blok verschijnen (als dit voor uw gemeente van toepassing is).

Wat gebeurt ermee?

Gft-afval kunnen we recyclen tot nieuwe duurzame producten. Uit het gft-afval wordt groen gas gehaald, door middel van vergisten. Van het restproduct wordt compost gemaakt, met als doel hoogwaardige compost (Keur Compost A) te produceren.

De cyclus van gft-afval

1. Gescheiden gft-afval gaat thuis in de gft-bak.

2. ROVA haalt het gescheiden gft-afval aan huis op.

3. Het gescheiden gft-afval gaat naar de vergister. Daar wordt het omgezet in groen gas en digestaat.

A. Vrachtwagens van ROVA gebruiken groen gas als brandstof.

4. Het digestaat wordt verder verwerkt tot compost.

5. Compost wordt gebruikt als bodemverbeteraar. Bijvoorbeeld voor het voeden van planten en bloemen.

Wist u dat...

• ROVA vorig jaar gemiddeld 116 kilo gft-afval per inwoner heeft ingezameld.
  • vooral groente- en fruitafval goed om te zetten is naar groen gas.
  • tuinafval juist weer beter is te composteren.
  • 1 kilo gft-afval gemiddeld 1 autokilometer brandstof oplevert.

Informatie per gemeente

Gft in gemeente Amersfoort

Jaarlijks belanden veel groente-, fruit- en andere etensresten in de afvalbak. Wist u dat we van groente-, fruit- en tuinafval (gft) biogas en compost kunnen maken?

Groente-, fruit- en etensresten moeten dan wel apart worden ingezameld. Daarom is het zonde dat gft-afval scheiden voor bewoners van een flat, appartement of bovenwoning in Amersfoort niet mogelijk was. Woont u in een flat, appartement of bovenwoning en heeft u een brief ontvangen met een aanmeldcode? Dan krijgt u de mogelijkheid om voortaan gft-afval apart in te zamelen. Zo kunnen we groente-, fruit- en etensresten recyclen en voorkomen dat ze met het restafval worden verbrand.

Woont u in een flat, appartement of bovenwoning en heeft u geen brief ontvangen, dan wordt u hierover later geïnformeerd.

Bekijk hieronder het filmpje waarin alle stappen duidelijk worden uitgelegd: