Omgekeerd inzamelen

Omgekeerd inzamelen


Delen

Het inzamelen van afval zit inmiddels in ons DNA. En wij willen dit graag samen met inwoners en gemeenten doorzetten. Zo min mogelijk restafval, dat is het idee. We noemen dit omgekeerd inzamelen. ROVA haalt het restafval niet meer aan huis op, maar juist de afvalsoorten die als grondstof hergebruikt kunnen worden. Het doel? Meer grondstoffen hergebruiken.

Waarom deze wijze van inzamelen?

Herbruikbare grondstoffen zijn pmd; plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en oud papier en karton. Het restafval kunt u zelf wegbrengen naar een ondergrondse container bij u in de wijk.

De meeste inwoners scheiden al veel afval. Het gaat heel goed, maar het kan natuurlijk nog beter en daarbij hebben de gemeenten en ROVA uw hulp nodig. ROVA wil zoveel mogelijk grondstoffen inzamelen en zo weinig mogelijk restafval overhouden. Naast omgekeerd inzamelen is er Diftar. Inwoners betalen dan per storting van het restafval in de container.

Wat levert omgekeerd inzamelen op?

In 2011 is ROVA in de eerste gemeenten begonnen met het omgekeerd inzamelen. Vele gemeenten volgden. Met succes. Was de gemiddelde Nederlander in 2009 goed voor 500 kilo restafval, in 2015 daalde dit naar 100 kilo per persoon in gemeenten die omgekeerd inzamelen.

Omgekeerd inzamelen vormt een belangrijk onderdeel van het programma VANG - Huishoudelijk Afval: van 250 kilo naar 100 kilo restafval per inwoner per jaar en 75% scheiding van huishoudelijk afval in 2020.

Omgekeerd inzamelen werkt in Dalfsen:

Restafval; mindering van 26%

Gft-afval; stijging van 103%

Groentour basisscholen

De ROVA Groentour voor basisscholen is een educatief programma speciaal voor groep 6, 7 en 8 van de bovenbouw van het ba...
Bekijk