Wat is omgekeerd inzamelen?

Wat is omgekeerd inzamelen?


Delen

Omgekeerd inzamelen is een duurzaam idee van ROVA. Het helpt gemeenten bij het behalen van de milieudoelstellingen. Maar liefst 90 procent van het huishoudelijk afval kunnen we hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Denk aan groente-, fruit- en tuinmateriaal (gft), glas, textiel, papier en plastic.  

Het doel is meer grondstoffen hergebruiken. Daarom haalt ROVA aan huis juist de afvalsoorten op die als grondstof kunnen worden hergebruikt.
Inwoners verzamelen plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd), groente- fruit- en tuinafval (gft) en papier & karton in containers. ROVA haalt het op. Wat er overblijft als restafval gaat naar een ondergrondse verzamelcontainer in de buurt.

Recycling

Plastic wordt gerecycled tot onder andere plastic drinkflesjes, van kartonnen verpakkingen wordt bijvoorbeeld toiletpapier gemaakt en blik wordt hergebruikt voor nieuwe blikjes. Van gft wordt groen gas gemaakt en oud papier en karton wordt opnieuw papier. 

Minder restafval

Op deze manier brengen we met zijn allen de hoeveelheid restafval steeds verder terug. In 2011 is ROVA in de eerste gemeenten begonnen met het omgekeerd inzamelen. Vele gemeenten volgden. Met succes: in 2009 bracht de gemiddelde inwoner 500 kilo restafval weg, in 2015 was dat nog maar 100 kilo. En cijfers uit Dalfsen tonen aan dat er 103 procent meer gtf-materiaal wordt ingezameld. Allemaal grondstof voor groen gas.

VANG - Huishoudelijk Afval

Omgekeerd inzamelen vormt een belangrijk onderdeel van het programma VANG - Huishoudelijk Afval: van 250 naar 100 kilo restafval per inwoner per jaar en 75 procent scheiding van huishoudelijk afval in 2020.

Rondje ROVA

Rondje ROVA is een rondleiding voor groepen volwassenen die graag eens achter de schermen komen kijken om meer te w...
Bekijk