Gezondheidsklachten

Gezondheidsklachten


Delen

Heeft klachten u door de brandharen van de eiekenprocessierups?

De brandharen (ongeveer 700.000 per rups) kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals jeuk, geïrriteerde ogen en luchtwegklachten. De weerhaakjes aan de brandharen komen gemakkelijk terecht in de huid, ogen en luchtwegen. Dat kan een allergische reactie opleveren. De mate waarin kan van persoon tot persoon sterk verschillen.

De huidirritaties die binnen acht uur optreden, zijn rood en pijnlijk (huiduitslag). Ze gaan gepaard met hevige jeuk, die een paar dagen tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden.

Inademen van brandharen kan leiden tot irritaties (moeilijk slikken) en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. U hoeft niet rechtstreeks in contact met de rups te zijn geweest om klachten te krijgen.

Jeuk van brandharen van de eikenprocessierups gaat meestal na twee weken vanzelf weg. De jeuk kan worden verlicht door zalf met menthol, calendula of aloë vera.

Probeer na aanraking van een rups niet te krabben of te wrijven. Was of spoel uw huid of ogen goed met koud water. Ook kunt u de haartjes met plakband of ducttape van de huid deppen. Was zo nodig ook uw kleding.

Raadpleeg de huisarts bij ernstige, aanhoudende oog- of luchtwegklachten, of bij twijfel.

Ook dieren, met name honden en paarden kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen van een eikenprocessierups.

Op website oakie.info vindt u meer informatie over wat u kunt doen als u gezondheidsklachten ervaart.

ROVA-jaarverslag 2019: focus op kwaliteit grondstoffen en beheer buitenruimte

In deze bijzondere periode die wordt gedomineerd door corona en de impact hiervan op het dagelijks leven, heeft ROV...
Bekijk