Op 22 augustus hebben we de aarde opgegeten

Op 22 augustus hebben we de aarde opgegeten


in Inwoners
Delen

Op zaterdag 22 augustus is het Earth Overshoot Day. Dit is de dag waarop ​we als mensheid meer van de natuur hebben verbruikt dan de aarde in één jaar kan opbrengen of vernieuwen. Dit betekent dat we tot 31 december van dit jaar in het rood staan bij onze planeet.

Later dan vorig jaar

De datum 22 augustus is een gemiddelde datum voor alle landen ter wereld en ligt dit jaar wereldwijd voor het eerst sinds de meting later in het jaar dan het voorgaande jaar. Vorig jaar was het wereldwijd op 29 juli earth overshoot day. Dat de datum later in het jaar ligt is goed nieuws, want hoe korter we per jaar in het rood staan bij de aarde, hoe minder we de aarde uitputten en hoe meer tijd de aarde krijgt om te herstellen.

Overigens geldt voor Nederland dat deze dag al veel eerder in het jaar lag, namelijk op 3 mei, een dag eerder dan vorig jaar. Wij leveren in Nederland dus geen positieve bijdrage aan het naar achteren verschuiven van deze datum. Nederland zit in de top grootverbruikers van natuurlijke grondstoffen.

Dat de datum wereldwijd naar achteren verschoof is voornamelijk toe te wijzen aan de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Door het coronavirus gingen veel landen in lockdown waardoor een groot deel van het transport en industrieën stil kwamen te liggen en er minder natuurlijke grondstoffen werden verbruikt. Minder consumeren heeft dus echt invloed, en wij zijn er van overtuigd dat iedereen daar een bijdrage aan kan leveren. Dit kan door bewust om te gaan met voedsel, door niet te veel in huis te halen en restjes te bewaren als je toch een keer te veel hebt gehaald. Maar ook door geen extra verpakkingen in huis te halen door bijvoorbeeld je eigen boodschappentas mee te nemen als je boodschappen gaat doen.  

Een mooie leefomgeving, nu en in de toekomst

Om ons heen zien we dagelijks het effect van ons menselijk handelen op de aarde. In de buitenruimte zien we een veranderend klimaat met hittestress en wateroverlast op piekmomenten tot gevolg. In ons eigen huishouden zien we een toenemende hoeveelheid consumptiegoederen met bijbehorende verpakkingen. ROVA zet zich dagelijks in om een bijdrage te leveren aan een mooie en schone leefomgeving, zodat we hier ook in de toekomst van kunnen genieten. Dit doen we door de buitenruimte slim in te richten waarbij we oog hebben voor biodiversiteit en klimaatadaptatie. Ook stimuleren en faciliteren wij inwoners bij het scheiden van hun grondstoffen van afval. Hiermee voorkomen we dat nieuwe grondstoffen uit de aarde gehaald moeten worden. Daarnaast kijken we kritisch naar onze eigen bedrijfsvoering en waar mogelijk verduurzamen we deze. Bijvoorbeeld door de inzet van elektrische voertuigen en gereedschappen.

ROVA bestrijdt eikenprocessierups

Door het warme weer van de afgelopen dagen zijn de eerste eikenprocessierupsen dit jaar al uit hun eitjes gekropen. ROVA...
Bekijk