Andere invulling voor de Jeugdtuinen vanwege corona

In Zwolle zijn drie Jeugdtuinen. In de Jeugdtuinen worden groenten, fruit en bloemen verbouwd door Zwolse kinderen van 9, 10 en 11 jaar. De geteelde groenten, fruit en bloemen mogen de kinderen mee naar huis nemen. De kinderen worden bij het verbouwen geholpen door de jeugdtuinvrijwilligers en de tuinmannen van ROVA. In 2019 hadden ongeveer 250 kinderen een tuintje. Corona gooide de plannen voor de Jeugdtuinen in 2020 in de war. Vanwege de maatregelen hebben we eind maart moeten besluiten niet samen te kunnen tuinieren zoals we dat gewend zijn. Aangezien de tuinen wel voorbereid waren en we ook al aardappels, uien en sjalotten ingekocht hadden, hebben we voor een andere invulling gekozen.

Eten voor de Voedselbank
De aardappels, uien en sjalotten zijn gepoot en worden overgedragen aan de Voedselbank in Zwolle. Op vrijdag 14 augustus brachten we twee voertuigen afgeladen vol met uien en sjalotten; groenten die ze daar goed kunnen gebruiken.

“Uien en sjalotten zijn producten die iedereen gebruikt tijdens het koken. Hier kunnen we een boel mensen blij mee maken!” aldus Fenny Ensing, voorzitter van de Zwolse Voedselbank. Begin juli overhandigden de tuinmannen ook al 1800 kilo aardappels.

Bloemen zaaien voor biodiversiteit

De voorbereide grond van de Jeugdtuinen is ingezaaid met bloemenzaad; een geweldige plek voor insecten, goed voor de biodiversiteit in de gemeente Zwolle! Inmiddels is er een ware bloemenzee ontstaan. De kinderen die zich aanvankelijk hadden aangemeld voor een Jeugdtuintje worden uitgenodigd om wekelijks in de zomervakantie bloemen te komen plukken om mee naar huis te nemen. Zo wordt het toch een fleurige zomer voor de kinderen.

Begin augustus konden we de bewoners van twee Zwolse verzorgingshuizen blij maken met honderden zonnebloemen. Een mooie traditie die –dit jaar helaas zonder de hulp van de kinderen- toch door kon gaan!

Kosten afval omhoog

Gemeenten geconfronteerd met hogere afvalkostenIn veel Nederlandse gemeenten wordt volgend jaar de afvalstoffenheffing v...