ROVA bestrijdt eikenprocessierups

ROVA bestrijdt eikenprocessierups


in Inwoners
Delen

Door het warme weer van de afgelopen dagen zijn de eerste eikenprocessierupsen dit jaar al uit hun eitjes gekropen. ROVA zorgt in de gemeente Winterswijk en Zwolle voor de bestrijding van de rups. Soms doet ROVA dat zelf en soms besteden we dat uit aan gespecialiseerde bedrijven. Om overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te beperken begint ROVA half april met de preventieve bestrijding van de rups.

Bestrijding
ROVA begint half april met het spuiten van zogenaamde nematoden. Dat zijn kleine bodemwormpjes die binnen een paar uur in de rupsen kruipen, waardoor deze doodgaan.

Naast het spuiten met nematoden spuiten, gaan we ook spuiten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dat middel wordt op het blad van eikenbomen gespoten. De rups gaat van het blad eten en zal door het middel sterven.

Als toch overlast ontstaat door de rupsen dan gaat ROVA de rups wegzuigen. Dat doen we op plekken waar veel mensen komen. Met een speciale stofzuiger worden de nesten en rupsen weggezogen.

Natuurlijke bestrijding heeft voorkeur
ROVA gaat zoveel mogelijk voor bestrijding op een natuurlijke manier. Het gebruik van het biologisch bestrijdingsmiddel heeft namelijk ook nadelen. Daar gaan ook andere rupsen van dood, wat vervelend is voor alle natuurlijke vijanden van de rupsen. Daarom spuiten we alleen op plekken waar de overlast van de rups groot kan zijn, omdat de natuurlijke bestrijding daar (nog) niet optimaal is.

De natuurlijke vijanden van de rups wil ROVA graag zoveel mogelijk helpen. Uit onderzoeken blijkt dat dit over een langere periode de meest duurzame oplossing is. De rups heeft veel natuurlijke vijanden. Zoals mezen en diverse insectensoorten. ROVA heeft samen met de gemeenten al nestkastjes voor mezen opgehangen en uitgedeeld. Ook leggen we bloemenvelden aan om de biodiversiteit te vergroten. Met een speciaal bloemenmengsel kunnen insecten als de sluipwesp worden aangetrokken. Eén sluipwesp zorgt voor de bestrijding van wel 1000 eikenprocessierupsen.

Inwoners kunnen zelf ook helpen door nestkastjes op te hangen en bloemenvelden aan te leggen.

Meer informatie
Heeft u vragen over de bestrijding van de eikenprocessierups of wilt u weten wat u tegen de overlast kunt doen? Bekijk dan de slider hieronder.

Gewijzigde openingstijden ROVA met de voorjaarsfeestdagen

Tijdens de feestdagen in april en mei zijn onze openingstijden aangepast:ROVA-MilieubrengstationsDinsdag 27 ap...
Bekijk