Consuminderen, ga nu de uitdaging aan

Consuminderen, ga nu de uitdaging aan


in Inwoners
Delen

Week van de Circulaire Economie

Geen nieuw shirtje kopen, maar kleding ruilen met een vriend(in). Niet uit gemak de voorverpakte zak appels kopen, maar een eigen tasje meenemen naar de winkel. Of schoonmaken met een mix van baksoda en azijn, in plaats van met kant-en-klare schoonmaakmiddelen. En, voor de pioniers onder ons: scrub je huid eens met een handje gemalen koffiebonen. Dit is slechts een greep uit de ideeën die de Consuminder Challenge je deze week geeft. Benieuwd naar meer duurzame tips? Doe mee met de challenge.

Consuminderen, waarom eigenlijk? Het is van maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari de Week van de Circulaire Economie. Die week staat in het teken van de overgang van een ‘lineaire economie’ naar een ‘circulaire economie’. Simpel gezegd: we willen we niet langer grondstoffen uit de aarde halen en afval produceren maar alle grondstoffen opnieuw gebruiken. Hét moment dus om stil te staan bij wat we allemaal kopen en gebruiken én hoe dat minder kan.
Door te consuminderen, verkleinen we de hoeveelheid afval en hoeven we minder grondstoffen te gebruiken. Consuminderen kan met de Consuminder Challenge. De Consuminder Challenge is ontwikkeld door drie studenten van de hbo-opleiding Global Project and Change Management van Hogeschool Windesheim. Samen met ROVA dagen zij je uit om met kleine veranderingen een groot verschil te maken voor het milieu. Aarzel niet; alles wat je doet heeft impact, dus doe mee!

Download de Consuminder Manual.

Ga de Consuminder Challenge aan
De Consuminder Challenge biedt vijf dagen lang informatie, uitdagingen en ideeën. Je vindt ze in de handige manual, jouw handboek voor minder verspilling, minder gebruik van natuurlijke grondstoffen, minder afval en meer hergebruik. Kortom, handige tips voor jouw sustainable lifestyle.

Aan de slag
Beginnen met ‘minder’, hoe doe je dat? In de consumindermanual lees je over vier consuminderthema’s uit het dagelijks leven: boodschappen, persoonlijke verzorging, huishouden en kleding. Bij elk thema tref je informatie over het effect van consumptie, ontdek je handigheidjes om meer te doen met minder en vind je actiepunten, ofwel de uitdagingen. Van alle vier de thema’s kies je één uitdaging. Aan het eind van deze week heb je dus minstens vier uitdagingen ‘volbracht’. En het mooie is, als je iets eenmaal op een nieuwe manier hebt gedaan, kan het jouw duurzame gewoonte worden.

Laat je inspireren door andere deelnemers
Op onze Facebookpagina vind je deze week van dinsdag tot en met vrijdag dagelijks een interview met een deelnemer van de Consuminder Challenge. Hoe doen anderen het, als het aankomt op kleding en persoonlijke verzorging? En hoe consuminderen zij in hun huishouden of bij het doen van de boodschappen? Wat is hun tip aan jou? En welk probeersel is absoluut niet voor herhaling vatbaar? Handig: like onze Facebookpagina, dan krijg je de interviews automatisch in je tijdlijn.

Deel tips en trucs in de Facebookgroep ‘Consuminderchallenge’
Wil jij nog meer praktische tips en trucs? Of vind je het leuk om je ervaringen te delen met mensen die ook het consumindervirus te pakken hebben? Word dan lid van de Facebookgroep ‘Consuminderchallenge’. Binnen deze besloten groep leg je contact met andere deelnemers. Meld je aan via www.facebook.com/groups/consuminderchallenge.

Ga jij de Consuminder Challenge aan? Alles wat je nodig hebt voor een goed begin, is de consumindermanual. Download ’m direct.  

Gezamenlijk circulair plan van de gemeenten Staphorst, Dalfsen, Ommen en Zwartewaterland valt in de prijzen

De gemeenten Staphorst, Dalfsen, Ommen en Zwartewaterland slaan samen met de gemeente Zwolle en diverse andere betrokken...
Bekijk