ROVA plant 60.000 bloembollen in Zwolle om biodiversiteit te vergroten

Deze week is ROVA begonnen met het planten van ruim 60.000 bloembollen om de biodiversiteit in de stad te vergroten. Op drie locaties in Zwolle worden komende tijd wilde narcissen, krokussen en botanische narcissen gepoot. Wethouder William Dogger stopte op woensdag 16 oktober de eerste krokussen in de binnenstad in de grond bij de Potgietersingel achter Museum de Fundatie.

De gemeente Zwolle wil samen met ROVA de stad biodiverser maken en daarom is ROVA op 14 oktober begonnen met het planten van 62.500 bloembollen langs de Zwarte Waterallee, de IJssallee, op Hessenpoort en in de binnenstad. Wethouder Dogger: “De inwoners en bezoekers van Zwolle kunnen gaan genieten van dit vrolijke aangezicht in de stad. Belangrijker vind ik nog dat de bloembollen ervoor zorgen dat vroeg in het jaar de biodiversiteit in onze stad vergroot wordt.”

Waarom zijn bloembollen zo belangrijk?
De bollen komen uit in het vroege voorjaar. Dit is het moment dat de planten en struiken nog geen stuifmeel en nectar geven. De bollen helpen de bijen en andere belangrijke insecten om in het vroege voorjaar al gebruik te kunnen maken van deze stuifmeel en nectar. Op deze manier wordt de biodiversiteit vergroot. Naast de functie voor de biodiversiteit is het voor de mensen ook een prachtig gezicht om van te genieten. Langs de Zwarte Waterallee en IJssallee wordt de botanische narcis gepoot. Deze bollen zorgen voor een kleurrijk beeld langs de weg in het voorjaar. Op Hessenpoort worden wilde narcissen gepoot. In de binnenstad worden op verschillende plekken krokussen gepoot om nog meer kleur te geven aan de binnenstad, de krokus bloeit als één van de eerste en daarom zeer belangrijk voor het insectenleven.

Millieukenmerk Alle bloembollen zijn gekweekt volgens het millieukeur. Dit houdt in dat er geen neonicotinoïden toegepast zijn op de bloembollen. Bollen zonder milieukeur worden behandeld met dit bestrijdingsmiddel, dat giftig is voor de bijen. Om deze reden is bewust gekozen voor bloembollen met milieukeur.

Gemeente Zwolle en ROVA starten met innovatieve methode om status verkeersborden te controleren

Gemeente Zwolle en ROVA starten met een pilot om het beheer van de Zwolse verkeersborden te optimaliseren met behulp van...