29 juli 2019: vandaag hebben we de aarde opgegeten

29 juli 2019: vandaag hebben we de aarde opgegeten


in Inwoners
Delen

Maandag 29 juli is het Earth Overshoot Day. Dat is de dag waarop we als mensheid meer van de natuur hebben verbruikt dan de aarde in één jaar kan opbrengen of vernieuwen. Dit betekent dat we tot 31 december van dit jaar in het rood staan bij onze planeet.

Elk jaar eerder
De datum 29 juli is een soort gemiddelde datum voor alle landen ter wereld. Voor Nederland lag deze datum al maanden eerder: wij waren op 4 mei al ruim door onze reserves heen. We zitten in de top van grootverbruikers. De afbeelding hieronder laat zien hoe groot de consumptieverschillen zijn tussen de landen. Omdat het aantal inwoners wereldwijd snel toeneemt en een aantal landen bovendien een enorme economische groei doormaakt, schuift de datum elk jaar naar voren.

Uitrekenen hoeveel aarde jij gebruikt?
Wat je eet, hoe je je huis verwarmt, hoe je van A naar B gaat, de reizen die je maakt, de spullen die je koopt, het afval dat je produceert: onze levensstijl heeft veel invloed op je ecologische voetafdruk. Hoe groot jouw voetafdruk is kun je uitrekenen met de tool van de WNF Voetafdruktest.

Aandacht voor de grondstoffen
ROVA vindt het belangrijk aandacht te hebben voor de aarde. Daarom zamelen wij de grondstoffen apart in van het restafval en werkt ROVA o.a. in CirkelWaarde aan het zo goed mogelijk verwaarden van de ingezamelde grondstoffen. Met verwaarden bedoelen we het op de meest duurzame manier benutten van grondstoffen; Op welke manier kunnen we grondstoffen zo lang mogelijk in de keten houden? Welke maatregelen en vernieuwingen zijn daar voor nodig in de keten? Samengevat, hoe maken we serieus werk van de circulaire economie? Dit met als doel de uitputting van de aarde te voorkomen.

Brand in vergistingsinstallatie ROVA Zwolle

Zaterdag 1 juni is rond de middag brand ontstaan in de vergistingsinstallatie bij ROVA in Zwolle. Doordat de brand vroeg...
Bekijk