Tips om nare geurtjes en ongedierte in de gft-container te voorkomen

Vooral in de zomer bestaat een flink deel van ons afval uit groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het warme weer kan er voor zorgen dat het afval in de gft-container gaat stinken. Daarnaast kan een volle gft-container in de zon vliegen aantrekken. De vliegen kunnen eitjes in de container leggen waardoor er uiteindelijk maden in de container kunnen komen. Om overlast in de gft-container te beperken kunt u het volgende doen:

Tips om nare geurtjes te voorkomen:

• Leg een dunne krant op de bodem van uw gft-container, dit voorkomt dat gft-afval achterblijft na het legen en het absorbeert eventueel aanwezig vocht.
  • Plaats uw container indien mogelijk in de schaduw.
  • Laat het deksel iets openstaan door er bijvoorbeeld een blokje hout tussen te plaatsen.
  • Laat vochtig gft-afval, zoals etensresten, eerst uitlekken voor u het in de container gooit.
  • Wikkel voedselresten in een stukje krant.
  • Wissel (vochtig) keukenafval af met droog tuinafval.
  • Maak de container na het legen schoon met bijvoorbeeld groene zeep.

Tips om maden en ander ongedierte te voorkomen:

• Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak etensresten in een krant, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
  • Klimop is giftig voor maden. Af en toe een paar verse takjes klimop in de container helpt om maden te voorkomen.

Gft-afval is grondstof

Goed gescheiden gft-afval zoals gemaaid gras, oud brood of snijresten van eten, zoals aardappelschillen en stronken van bijvoorbeeld bloemkool is weer grondstof voor nieuwe producten. Van uw gft-afval wordt groen gas en compost gemaakt. Let op, alleen goed gescheiden gft-afval is grondstof voor nieuwe producten. Vervuild gft-afval kan niet worden gerecycled.

Meer informatie over het scheiden van gft vindt u op www.rova.nl/gft.

Gemeente Zwolle en ROVA starten met innovatieve methode om status verkeersborden te controleren

Gemeente Zwolle en ROVA starten met een pilot om het beheer van de Zwolse verkeersborden te optimaliseren met behulp van...