ROVA gaat met groep inwoners naar SUEZ

ROVA gaat met groep inwoners naar SUEZ


in Inwoners
Delen

Woensdag 25 april heeft ROVA een trip naar pmd-sorteerder SUEZ georganiseerd. Inwoners konden in maart reageren op een Facebook-actie. Aan de hand van deze actie kregen zij de kans om met eigen ogen te zien hoe het door hen thuis gescheiden pmd in Rotterdam wordt gesorteerd.

Frisdrank, zuivel en zeep

Met een groep van 11 enthousiaste personen werd per bus richting gezet naar Rotterdam. Eenmaal in Rotterdam aangekomen moest iedereen eerst even wennen aan de geur. “Een combinatie van frisdrank, zuivel en zeep” zo omschreef Geert Steeghs, voorlichter bij SUEZ de geur.

De geur waren we al gauw vergeten nadat Geert begon met zijn presentatie. Hij kon ons tijdens de inleidende presentatie feilloos vertellen waarom het belangrijk is om thuis pmd te scheiden, hoe de keten achter de pmd-inzameling werkt en wat er allemaal in de sorteerinstallatie gebeurt.

Alleen verpakkingen

Gelukkig bleek tijdens de presentatie dat de groep goed op de hoogte was van de regels die gelden bij het scheiden van pmd. Zo was algemeen bekend dat pmd alleen om verpakkingsmateriaal gaat dat uit het huishouden komt, dat de verpakkingen leeg moeten zijn en dat ze niet weer opgevuld mogen worden met andere verpakkingen.

Techniek

Nadat Geert klaar was met zijn presentatie en nog enkele vragen had beantwoord, was het tijd voor het hoogtepunt van de dag; de rondleiding door de sorteerinstallatie. Bij het openen van de deur naar de sorteerinstallatie kwam het overweldigende geluid van de machines op je af.

Via diverse trappen en relingen leidde Geert de groep naar de ontvangsthal. Hier ligt een grote hoeveelheid pmd te wachten om gesorteerd te worden. Om al het voorradige wordt gebruik gemaakt van een indrukwekkende hoeveelheid lopende banden en van bijzondere technieken. Het uiteindelijke resultaat? 5 verschillende soorten plastic, metalen verpakkingen, aluminium verpakkingen en drankenkartons, allemaal keurig gescheiden.

Indrukwekkend

Nadat we hebben gezien dat de ballistische scheider het laatst overgebleven materiaal sorteert op gewicht verlaten we de sorteerinstallatie. “Geweldig om te zien dat pmd via dit indrukwekkende proces wordt gescheiden”, aldus één van de aanwezigen. Door alles op deze manier te sorteren is het pmd dat wij thuis scheiden weer de grondstof voor nieuwe prodcuten.

Volgende stap gezet naar verhuizing bedrijfsactiviteiten ROVA in Amersfoort

Woensdag hebben wethouder Hans Buijtelaar van de gemeente Amersfoort en Marco van Lente hun handtekeningen gezet en daar...
Bekijk