Zieke bomen krijgen tweede leven

Zieke bomen krijgen tweede leven


in Inwoners
Delen

Circulaire economie dicht bij huis

In een circulaire economie draait alles om het zoveel mogelijk opnieuw gebruiken van grondstoffen. Met die gedachte in het achterhoofd kregen we in het voorjaar van 2018 de opdracht van de gemeente Zwolle om ruim 1.500 essenbomen te kappen. De essen waren besmet met de bomenziekte essentaksterfte.

Samen met de gemeente Zwolle hebben we onderzocht op welke manier we het hout van de gekapte essen opnieuw konden gebruiken. Uiteindelijk hebben we samen met het Zwolse bedrijf Binthout het hout voor verschillende projecten kunnen gebruiken.

Een deel van het hout is gebruikt voor de inrichting van de entree van ons hoofdkantoor. Daarnaast is het essenhout ingezet bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Van het essenhout zijn vogelhuisjes gemaakt. De vogelhuisjes zijn ideale verblijven voor koolmezen en pimpelmezen. Deze vogels zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. De vogelhuisjes zijn vervolgens aan eikenbomen bevestigd waar de rups zich de afgelopen zomer heeft genesteld.

Het hout van de gekapte essen dat nog niet is gebruikt wordt door Binthout gebruikt voor het maken van nieuwe producten. In de vorm van lampen, sleutelhangers, klemborden, snijplanken, tafels en andere producten krijgt al het hout een tweede leven.

Lees meer verhalen over circulaire economie op www.rova.nl/weekvandece

Brand in vergistingsinstallatie ROVA Zwolle

Zaterdag 1 juni is rond de middag brand ontstaan in de vergistingsinstallatie bij ROVA in Zwolle. Doordat de brand vroeg...
Bekijk