ROVA en winkeliers binden strijd aan tegen onnodige verpakkingen

ROVA en winkeliers binden strijd aan tegen onnodige verpakkingen


in Inwoners
Delen

Een tas vol boodschappen betekent vaak ook een tas vol verpakkingen. Die verpakkingen zijn niet altijd nodig. ROVA roept Zwollenaren daarom op om onnodige verpakkingen te vermijden. Dat doet ROVA door te laten zien in welke winkels inwoners terecht kunnen met eigen, herbruikbare verpakkingen. Op de Dag van de Duurzaamheid starten de eerste 10 Zwolse winkeliers met het promoten van verpakkingsvrij boodschappen doen. Op de website www.verpakkingsvrij.nu delen ervaringsexperts hun tips.

Was deze verpakking nodig?

Ruim 20% van al ons afval bestaat uit verpakkingen. Dat is een enorme berg. Zeker als je bedenkt dat een tasje of zakje uit de winkel gemiddeld nog geen 20 minuten wordt gebruikt. Daarna belanden de zakjes bij het afval. Uit experimenten als 100-100-100 blijkt dat mensen graag alternatieven zien voor onnodige verpakkingen, maar dat ze daarmee wel geholpen moeten worden. Door beter bekend te maken bij welke winkels je welkom bent met eigen verpakkingen, zoals stoffen tasjes, potjes en bakjes, en door tips uit te wisselen, wil ROVA het aantal verpakkingen en daarmee de hoeveelheid afval verminderen.

Het hoeft niet ingewikkeld

Natuurlijk zijn sommige verpakkingen nodig en is het niet voor iedereen mogelijk om helemaal verpakkingsvrij boodschappen te doen. ROVA wil met dit initiatief vooral mensen bewust maken. Elke keer dat je nee zegt tegen een onnodige verpakking helpt dat al. Een boodschappentas meenemen naar de supermarkt of groente en fruit op de markt in herbruikbare zakjes kopen. Iedereen kan wel een manier bedenken om minder verpakkingen in huis te halen.

Met een raamsticker en een vermelding op de website www.verpakkingsvrij.nu zijn de winkels die Verpakkingsvrij promoten herkenbaar. Op de site staan ook praktische tips en blogs van de Zwolse Sonja van der Sar en Danya Borrèl. Sonja en Danya nemen bij het boodschappen doen herbruikbare verpakkingen mee en zijn ambassadeur van Verpakkingsvrij.

Brand in vergistingsinstallatie ROVA Zwolle

Zaterdag 1 juni is rond de middag brand ontstaan in de vergistingsinstallatie bij ROVA in Zwolle. Doordat de brand vroeg...
Bekijk