Nieuwe app van ROVA geeft inzicht in persoonlijk afvalscheidingsgedrag

Op dinsdag 18 september 2018 begint ROVA, samen met de gemeenten Zwolle en Raalte en de Rijksuniversiteit Groningen de proef Afval Bewust.

Deelnemers krijgen tijdens de proef met de vernieuwde ROVA-app inzicht in hun afvalscheidingsgedrag. Door deelnemers bewust te maken van hun gedrag en ze tips te geven waarmee restafval voorkomen kan worden, hoopt ROVA de hoeveelheid restafval te kunnen terugdringen. Naast het persoonlijke inzicht krijgen deelnemers met een Androidtelefoon met NFC-functie nog een extra mogelijkheid tot hun beschikking tijdens de proef. Als eerste afvalinzamelaar in Nederland zorgt ROVA ervoor dat deze deelnemers de ondergrondse container met een smartphone kunnen openen.

Hoe werkt de proef?
In Zwolle kunnen inwoners van de wijk de Aa-landen meedoen en in de gemeente Raalte kunnen alle inwoners van hoogbouwlocaties, zoals appartementen en flats, meedoen aan de proef. Voor deze inwoners wordt de ROVA-app uitgebreid waardoor ze direct inzicht krijgen in het aantal stortingen dat zij doen. Projectleider Rik Hardenberg: “Zo krijgt een deelnemer, elke keer wanneer restafval naar de ondergrondse container wordt gebracht, een melding over afval scheiden op zijn of haar telefoon. Dat kunnen tips zijn over het beter scheiden van afval, maar ook informatie over hoe vaak afval is weggebracht in vergelijking met bijvoorbeeld vorig jaar.” Omdat er verschillende methodes worden getest, krijgt niet iedere deelnemer dezelfde informatie te zien. De proef loopt tot 18 maart 2019. Aan het begin en het einde van de proef ontvangen deelnemers een vragenlijst om hun ervaringen te delen.

Waarom deze proef?
ROVA werkt samen met de gemeenten en hun inwoners aan het terugdringen van de hoeveelheid restafval. Immers, hoe minder restafval, hoe beter het is voor het milieu. Rik Hardenberg: “Uiteindelijk werken we toe naar een situatie zonder afval, waarin we al het materiaal kunnen hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Om dit te bereiken doet ROVA continue onderzoek naar nieuwe diensten en middelen. Daarbij willen we het inwoners zo gemakkelijk mogelijk maken.” Met de proef Afval Bewust wordt samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de gemeenten Zwolle en Raalte onderzocht wat het beste helpt om het restafval te verminderen.

Meer informatie of meedoen?
Vragen of ook meedoen? Meer informatie over de proef is te vinden op www.afvalbewust.nl.

Jaarverslag 2016 ROVA: ‘Beweging’

In het onlangs gepubliceerde jaarverslag 2016 blikt de directie van ROVA terug op een dynamisch jaar waarin samen met de...