ROVA en VVN leren kinderen over de dode hoek

ROVA en VVN leren kinderen over de dode hoek


in Inwoners
Delen

ROVA en Veilig Verkeer Nederland trekken samen op om de verkeersveiligheid te verbeteren. Deze week zijn twee chauffeurs van ROVA opgeleid om samen met een vakleerkracht van Veilig Verkeer Nederland (VVN) lessen over de ‘dode hoek’ bij vrachtwagens te verzorgen met het programma Veilig op Weg. Dit jaar starten VVN en ROVA met 12 lessen in de gemeenten Olst-Wijhe en Ommen.

ROVA werkt elke dag hard om onze omgeving schoon en veilig te houden. ROVA ziet het dan ook als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om een steentje bij te dragen wanneer het gaat om de veiligheid op de weg. Chauffeur Gerard Schokker vertelt dat hij regelmatig spannende situaties meemaakt. “Mensen die de vuilniswagen nog even snel rechts in willen halen terwijl je rechtsaf wilt slaan, of over de stoep lopen terwijl de containers aan die zijkant worden ingeladen bijvoorbeeld. Ook komen ouders soms met hun kinderen dichtbij bij de vuilniswagen kijken. De bedoeling is goed, maar dit is niet veilig wanneer wij aan het werk zijn. Wij doen echt ons best, maar we kunnen eenvoudigweg niet alles tegelijk zien.” Ook Gert Nijhof beaamt dit. “Onze vrachtwagens worden zo veilig mogelijk uitgevoerd met camera’s en spiegels maar als chauffeur moet je veel handelingen tegelijk uitvoeren. Door kinderen dit te laten ervaren willen we ze bewust maken van de gevaren.”

Uiteraard gaat tijdens de gastles de aandacht vooral uit naar wat de kinderen moeten doen als ze een groot voertuig tegenkomen in verschillende verkeersituaties. Zij leren hiervoor twee vuistregels: “blijf er rechts en ruim achter” en “houd minstens drie meter afstand”. Ook is er aandacht voor communiceren in het verkeer. Vaak wordt gesproken over oogcontact maken, maar in de praktijk blijkt dit vaak onvoldoende duidelijk. Kinderen leren daarom hoe ze met behulp van gebaren met de chauffeur kunnen communiceren. Dat betekent; eerst oogcontact zoeken met de chauffeur, dan met je hand aangeven waar je heen wilt en pas oversteken wanneer de chauffeur met bijvoorbeeld een zwaaiende beweging of een opgestoken duim aangeeft dat het veilig is.

Nationale Biodiversiteitsdag op 22 mei 2019

Op 22 mei 2019 is het de Nationale Biodiversiteitsdag. Maar wat is biodiversiteit en waarom is het belangrijk? "Bio" bet...
Bekijk