Wat moet ik ermee? De container zit behoorlijk vol met pmd

Wat moet ik ermee? De container zit behoorlijk vol met pmd


in Inwoners
Delen

Anne Overweg opent de pmd-container om er een aantal lege verpakkingen in te gooien en ziet dat die er nog net bij passen. De container zit behoorlijk vol. Een goed teken, de familie is blijkbaar al bewust bezig met afval scheiden. Alleen is een overvolle container niet zo fijn. Wat kan ze nog doen? Komend weekend geeft de familie Overweg een feestje en dat levert waarschijnlijk nóg meer verpakkingen op, van drankjes en hapjes. 'Kan de container niet gewoon wat vaker worden geleegd?', vraagt Anne.

Natuurlijk is 'vaker inzamelen' een logische eerste gedachte. Maar, dat zou voor alle inwoners van de gemeente kosten met zich meebrengen. Vaker inzamelen kost namelijk extra geld. En dat zouden alle bewoners dan samen moeten betalen, dus ook de inwoners voor wie eens per vier weken inzamelen wel voldoende is.

Benut je container optimaal
Ook wel eens ruimtegebrek in je pmd-container? Volg de tips van deze checklist op. Dan maak je optimaal gebruik van de inhoud van de container én draag je bij aan recycling van de materialen:

Gooi pmd los in de container. Dat scheelt ruimte
  1. Doe alléén verpakkingen van pmd in de container: dat lijkt vanzelfsprekend, maar er belanden geregeld andere materialen, zoals kunststof producten die geen verpakking zijn, in pmd-containers. Bekijk kritisch wat echt in de pmd-container hoort. Pmd bestaat uit plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Bekijk meteen de meest voorkomende voorbeelden van pmd.  2. Gooi pmd los in de container: als je alle verpakkingen los in de container gooit, past het makkelijker dan wanneer het in zakken zit. Zet op strategische plekken in huis, zoals de keuken of de badkamer, kleinere verzamelbakken neer. Gooi die geregeld leeg in de container. Dan voorkom je eventuele geurtjes in huis en hoef je toch geen zakken te gebruiken.
    Maak verpakkingen leeg en plat voordat je ze weggooit
  3. Maak verpakkingen helemaal leeg: het gebeurt wel eens dat je iets niet helemaal opmaakt. Gooi dan toch de inhoud weg, voordat je de verpakking bij het pmd doet. Dat scheelt ruimte in de container. Plus, de sorteermachine kan gevulde verpakkingen niet legen. Daardoor zijn gevulde verpakkingen niet te sorteren en dus ook niet te recyclen. Stop daarom ook nooit de ene verpakking in de andere.

  4. Druk verpakkingen plat: maak de verpakking helemaal leeg en zo plat mogelijk. Haal bijvoorbeeld de dop eraf, druk de lucht eruit en doe de dop er weer op. Zo gaat de verpakking zo plat en compact mogelijk de container in. De dop erop doen, is ook belangrijk om lekken te voorkomen. Lekkende verpakkingen kunnen andere verpakkingen vervuilen, waardoor die niet kunnen worden gerecycled.

Lees ook: Waarom mogen alleen verpakkingen mee met pmd?

Naar het milieubrengstation
'Die checklist gaan we zeker hanteren', zegt Anne, ‘hopelijk hebben we op deze manier dan voldoende ruimte in de container tot de volgende leging.’

En als het toch een keer echt niet lukt? Gelukkig is voor dat soort situaties een oplossing. Daan en Anne rijden samen met zoon Guus naar het milieubrengstation in Zwolle. Daar leveren ze voor deze ene keer een groot deel van hun pmd in. Dat schept ruimte in de container.
Guus vindt het prachtig om die grote hopen afval op het milieubrengstation te bekijken. Vader Daan legt hem uit wat er met al die materialen gebeurt. 'Ze sorteren alle materialen. Soort bij soort. Daarna maken ze er weer nieuwe dingen van.'
'Dit is een mooie bijkomstigheid', zegt Daan daarna. 'Wij dragen met afvalscheiding niet alleen bij aan het milieu, onze zoon leert er ook nog van.'

Tip van ROVA:
Wees tijdens het doen van uw boodschappen alert op overbodige en moeilijk te scheiden verpakkingen. Wat u niet in huis haalt, belandt ook niet in de container.

Volgende keer: Pmd, daar kun je wat mee!

Doe je mee, met inzamelen van pmd?

Dit zijn Anne en Daan Overweg met hun kinderen Guus (4) en Cato (1). Dit Zwolse gezin doet enthousiast mee met de inzame...
Bekijk