Gft, pmd: What’s in a name?

Gft, pmd: What’s in a name?


in Inwoners
Delen

Voor de meesten van ons is de term gft duidelijk. Het gaat om groente- fruit en tuinafval.

We zijn ongeveer in de jaren tachtig begonnen met het inzamelen van deze afvalstroom in Nederland, en dus ook met het gebruik van de term “gft”. De term is zodanig ingeburgerd dat we eigenlijk niet meer door hebben dat het niet helemaal de lading dekt. Naast groente, fruit en tuinafval mag er namelijk ook ander organisch afval in de gft-container. Denk aan vlees- of visresten van de avondmaaltijd. Of een verwelkte bos bloemen. Niemand die zich serieus afvraagt of dat dan wel klopt? gft is gewoon gft, dat is groenafval.

Pmd past op het deksel van de container

Maar nu is er pmd. Sinds 1 januari 2015 geldt in ROVA-werkgebied dat in de plastic container (voor sommigen nog zakken) meer mag dan alleen plastic. Het gaat nu  om  “verpakkingsmaterialen”. Dat betreft plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Wij hebben dit in de ROVA-gemeenten afgekort tot “pmd”. Dit in navolging van onze zuiderburen -in België is het al langer gebruikelijk om pmd gescheiden aan te bieden.  
Omdat we een van de eersten waren in Nederland die dit mogelijk maakten, waren wij ook degenen die een goede term voor deze nieuwe afvalstroom moesten bedenken. Immers, het  voluit blijven schrijven van “plastic verpakkingen, metaal…” was geen optie. Past ook niet eens op het deksel van de containers… En we blijven een praktisch ingesteld bedrijf.
Naast het voorbeeld van onze Zuiderburen zagen we in beleidsdocumenten van onder andere het Ministerie dat de term pmd het meest werd gebruikt (naast andere termen zoals kvm: kunststofverpakkingsmateriaal en dhm: droge herbruikbare materialen). Pmd is het dus geworden.

Taalkundig sausje

Toch dekt de term pmd, net als gft, niet helemaal de lading. Een kartonnen verpakking waar een saus in zit zou er ‘taalkundig’ gesproken niet onder vallen. Het is namelijk geen “drank”. Dit mag echter wel met de pmd-fractie mee als zijnde kartonnen verpakkingsmateriaal. Net als het melkpak. Een boterhamzakje zou er op de keeper beschouwd niet in mogen, want het is een product op zichzelf en geen productverpakking van een producent. Het mag er in, zeker ook omdat het goed te verwerken kunststof is (en je verpakt er toch een boterham in!).

“u mag alleen uw tuinstoel in het pmd doen als uw tuinstoel verpakkingsmateriaal is….”

Nu zou het kunnen dat u als lezer van dit blog denkt: “die is helemaal doorgeslagen!” En in alle eerlijkheid, als je een tijdje bij een afvalbedrijf werkt dan is er wel degelijk  sprake van beroepsdeformatie. Toch krijgen wij bijna dagelijks ‘pmd-vragen’ van inwoners die helaas niet kunnen worden beantwoord aan de hand van omschrijving. ‘Mag een waxinelichtje in de pmd-container? Waar laat ik mijn chipszakken? Mag mijn kapotte tuinstoel bij het kunststofafval, het is toch kunststof?

Op die laatste vraag zouden wij formeel moeten antwoorden: “u mag alleen uw tuinstoel in het pmd doen als uw tuinstoel verpakkingsmateriaal is….”

Het leek ons beter om een overzicht te maken waar alle ons bekende verpakkingen genoteerd zijn met daarbij waar je het mag laten.

Het zal met pmd wel hetzelfde gaan als me de term gft. We gaan het gewoon gebruiken in Nederland en niemand (behalve een medewerker van een afvalbedrijf) vraagt zich na een tijdje meer af wat er nu precies wel en niet in mag… What’s in a name?

'Omgekeerd inzamelen, de resultaten tot nog toe’

Zomer 2016 mochten wij in Kopenhagen namens de Nederlandse afvalbranche iets vertellen over het Nederlandse afvalbeleid....
Bekijk