Gft, wat doen we er mee?

Gft, wat doen we er mee? ROVA maakt graag iets moois van uw afval. Wij zien uw afval als grondstof die (bijna altijd) heel goed herbruikbaar is. ROVA werkt zo aan een circulaire economie. In de circulaire economie worden producten en materialen opnieuw gebruikt.

Afval of grondstof?
Het mes snijdt aan alle kanten. Als we uw afval direct goed scheiden, dus soort bij soort en in de juiste prullenbak, kan ROVA het goed recyclen. Jaarlijks halen wij gemiddeld 83 kilo gft-afval per persoon op. Wist u dat 21% van de inhoud van de grijze container bestaat uit gft? Zonde. Uw gft-afval is een belangrijke grondstof voor nieuwe producten. Zo gebruiken we minder bestaande grondstoffen, wat het milieu spaart en meer energie kost dan het hergebruiken van afval.

Van aardappelschil naar groene energie
Bijvoorbeeld, omdat het gft apart van restafval wordt ingezameld kunnen wij dit verwerken als grondstof voor duurzame energie. Wist u dat er in Zwolle een grote installatie staat die het ingezamelde gft-afval omzet in compost en groene energie? De 62 kiloton gft die in 2013 in het ROVA-werkgebied is ingezameld was goed voor circa 1,9 miljoen m3 groen gas. Dit is het gasverbruik van 1178 huishoudens! Er rijdt zelfs een deel van het wagenpark van ROVA op gft-gas.

Wie had gedacht dat de aardappelschillen, bladeren uit de tuin en koffiedik zo belangrijk zijn?

Om u te bedanken voor het scheiden van uw gft-afval doen 20 gemeenten en ROVA op zaterdag 19 maart mee aan de landelijke compostdag. Op diverse locaties wordt deze dag compost uitgedeeld. Kijk of uw gemeente mee doet en waar u de compost kun ophalen.

'Omgekeerd inzamelen, de resultaten tot nog toe’

Zomer 2016 mochten wij in Kopenhagen namens de Nederlandse afvalbranche iets vertellen over het Nederlandse afvalbeleid....